100 година од почетка оптације

Батања – После Првог светског рата Тријанонским уговором о миру са Мађарском (1920) признато је право Србима и другим јужнословенским народима у Мађарској да могу да оптирају, да се преселе у нову државу што би значило да се одрекну дотадашњег држављанства и приме ново, државе у којој живи већина њиховог матичног народа. Тако је из Мађарске оптирало око дветрећине српског живља, око четрнаест хиљада душа, изабравши за своју нову домовину Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.
Ова размена становништва подразумевала је и да су ово право стекли и Мађари и Немци у Војводини, који су такође у року од две године могли да се определе где ће да живе.

Поводом 100 година од почетка оптације у Батањи, месту на самој Мађарско-Румунској граници приређена је свечаност. Одакле је српски народ возовима одлазио у своју нову државу Краљевину СХС.
Овом догађају су присуствовале високе званице Епископ будимски Лукијан са свештенством и монаштвом, Ивана Кунц, први саветник Амбасаде Србије у Будимпешти, Вера Пејић Сутор, председница ССМ са замеником и директорима српских институција у Мађарској, Борислав Рус, председник Српске самоуправе у Будимпешти, представници Општине Беочин, потомци некадашњих оптаната, ученици и професори Српске основне школе у Батањи и многи други.

100 година од почетка оптације, Варош РТВ