Актуелна истраживања србиста у Мађарској

Будимпешта – Прве недеље децембра месеца на ЕЛТЕ Универзитету у Будимпешти, у библиотеци Института за словенску и балтичку филологију, одржан је округли сто под називом „На раскршћу: актуелна истраживања србиста у Мађарској“.  Овом скупу одазвало се шест предавача, професора са високошколских институција из Будимпеште и Сегедина, који на овим факултетима предају српски језик и књижевност.

Циљ организовања округлог стола, како су рекли организатори,  јесте разматрање актуелних истраживања везаних за српски језик, књижевност и културу у Мађарској. Намера је била да се подстакне покретање најважнијих питања везаних за данашњу србистику, њене перспективе, као и да се укаже на евентуалне препреке и проблеме са којима се данашњи научни радници, професори, лектори и остали истраживачи ове области сусрећу.

Округли сто је почео уводном речју проф. Роберта Киш Семана, директора Института за словенску и балтичку филологију ЕЛТЕ Универзитета. Поздравио је све присутне и нагласио важност изучавања српског језика и књижевности, као  и неговања добрих односа на овом Универзитету.

Након њега, присутнима се обратио проф. др Александер Урком, шеф Смера за српски језик и књижевност на Филозофском факултету ЕЛТЕ Универзитета, који је био иницијатор овог научног скупа.

„Веома је важно да пратимо актуелна истраживања колега, да се боље упознамо како би дефинисали тренутну позицију србистике у Мађарској , али и да размотримо могуће правце њеног развоја у блиској будућности“ – рекао је проф. др Александер Урком.

Он је у свом излагању представио виђење појма идентитета као преводилачког средства и поступке преношења идентитетских маркера кроз преводилачку делатност.

др Александер Урком , (Фото: Јаков Иваница)

Током програма учесници, њих шест, имали су могућност да представе своје актуелно истраживање.

Светлана Борал, асистент на групи предмета за историју српске књижевности на ЕЛТЕ Универзитету- приказала је тему на којој је радила а тиче се изложбе у Српском црквеном музеју у Сентандреји на којој су изложене рестаурисане старе српске штампане књиге.

Истраживање о инфинитиву у средњовековним српским споменицима представила је

Лила Дукаи, асистент за српску лингвистику на Универзитету у Сегедину, док је њена колегиница Оливера Толимир, лектор за српски језик на Универзитету у Сегедину, изнела је своја запажања о прагматичкој анализи саопштења Кризног штаба за време пандемије ковида 19 у Републици Србији.

Андреа Шупут, лектор за српски језик на ЕЛТЕ Универзитету у Будимпешти, говорила о ученицима дигиталног доба кроз примере и идеје за кеирање игривих наставних садржаја, а затим је Др Роланд Орчик, професор историје српске књижевности на Универзитету у Сегедину, говорио је о савременом српском стваралаштву, експериментима са новим медијима и авангардној поетици представивши челичне књиге анонимне групе Аутопсија.

Учесници округлог стола , (Фото: Јаков Иваница)

Послеподневна сесија је била посвећена дискусијама о представљеним темама и актуелним истраживањима као и дискусијам о тренутном стању и будућем развоју србистике у Мађарској.

Јаков Иваница