Алексов: На прагу је обнова најстаријег обележја српске културе у Мађарској

Будимпешта, 16. октобар 2021.- На само 40 км јужно од Будимпешти у Српском Ковину (Ráckeve) на Чепелској ади, налази се најстарији манастир у Мађарској, један од два манастира у Епархији будимској Српске православне цркве. Датира још из 15. века, а ускоро би требалa да почне његова обнова. 

На позив српског посланика у Парламенту Мађарске Љубомира Алексова у Српском Ковину недавно су боравили вицепремијер Мађарске Жолт Шемјен и шеф посланичке групе Демохришћанске партије и ранији министар одбране Мађарске Иштван Шимичко, који су у пратњи свог домаћина обишли град и посетили српски православни манастир.

Некадашњи центар српске духовности и културе на Чепелској ади, манастир у Српском Ковину  налази се у веома лошем стању па је неопходна његова потпуна реконструкција и обнова. Вицепемијер Жолт Шемјен обећао је помоћ Владе Мађарске  са минимум милијарду форинти, што је близу 300.000 евра,  како би се пројекат могао у потпуности реализовати , а одлука о томе требала би да се спроведе до краја године.

„Манастир у Српском Ковину је доказ постојања српског народа на овим просторима још пре Велике сеобе из 1690. године. Представља изузетно културно-историјско благо нашег народа и део је културне баштине коју морамо заштити и сачувати. Веома сам задовољан и захвалан на помоћи Владе Мађарске која ће пројекат финансирати, а ми се налазимо на самом прагу почетка радова на обнови нашег најстаријег  културно историјског обележја на овим просторима. Свакако нам је потребна подршка и помоћ наше матице, јер нам је неопходан стручни тим који би учесвовао у овом вишегодишњем пројекту“ – рекао је Алексов.  Он је даље додао да је неопходно формирање стучне групе-одбора који би се бавио темељним изучавањем историје и живота Срба на Чепелској ади.

Према сачуваном предању, често занемареном, српски православни манастир у Српском Ковину представља средњовековну тековину, а као оснивач манастира помиње се краљица Јелена, ћерка рашког жупана Уроша I  и супруга владара Беле II Слепог.   Манастир је преживео многа турбулентна времена а 1777. бива укинут, да би након више од два века , ова велика светиња српског народа поново добила статус манастира, на челу са архимандритом Андрејем Пандуровићем из манастира Хиландар. Фото: Иван Јакшић

Од недавно овде је отворена и Ризница манастирске цркве у Ковину, коју према речима игумана Андреја сачињавају вредни експонати, њих 57 , највећим делом иконе из 18. века. Једно од вреднијих дела је, како каже игуман, и слика Света Катарина , дело Катарине Ивановић, прве школоване српске сликарке родом из Секешфехервара или Стоног Београда. Помоћ за отварање ове збирке пружила је Влада Мађарске  у износу од 90 милиона форинти, што је око 250.000 евра, а то је било довољно да се зграда из 18. века која је једно време служила као парохијски дом, у потпуности обнови. Према речима Алексова сада је на реду следећа фаза која подразумева рестаурацију експоната, за шта је Влада Мађарске обезбедила средства.  

Носилац пројекта у Српском Ковину  је Епархија будимска, па су већ народног дана Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској и Љубомир Алексов, српски представник у Парламенту Мађарске посетили Сентандреју, седиште Епископа будимског господина Лукијана, где су разговарали о даљим плановима пројекта.