Андор Дели на страни Србије и Мађарске у ЕП

Стразбург – Андор Дели, некадашњи високи функционер Савеза војвођанских Мађара  и једини посланик из Србије у Еврпском парламенту (ЕП), који се у Стразбуру по други пут налази као представник Фидеса, критиковао је колеге због „једностраног и непринципијелног“ приступа Србији и Мађарској.

„Европски парламент се према Србији понаша инструкторски и шаље поруке у виду прозивки таквој држави која већ 20 година чека да постане део Европске уније (ЕУ)“, истакао је Дели у изјави мађарској агенцији МТИ након што је, заједно са колегиницом из Фидеса Кингом Гал гласао против извештаја Спољнополитичког одбора ЕП о стању у Србији, оцењујући га „претерано критичким“.

Према његовим речима Србија је заслужила знатно повољније оцене, а за време рата у Украјини „неприхватљив је фронтални напад на њу.“

„Европи су потребни јединство и партнери у суседству, а овакав извештај, мада дипломатија ЕП нема велика овлашћења, не доприноси жељеном циљу да Србија што пре постане чланица ЕУ“, додао је 45-огодишњи политичар рођен у Бечеју, који се налази у Стразбуру још од 2014. године. Андор Дели (Фото: Фејсбук)

Дели је указао да се проширење Уније стално везује за испуњавање услова, али да се суштински иза тога крију политичке мотивације.

„Једна од главних критичких тачака у извештају је однос Србије према санкцијама Русији, а заборавља се да је она суверена држава, која штити интересе сопственог народа, а тиме и интересе војвођанских Мађара“, закљућио је посланик.

Дели се критички осврнуо и на нападе на мађарску владу због наводних мањкавости у функционисању правне државе и вета на шести пакет санкција Москви, који се односи на забрану увоза руке нафте и гаса.

„Поступак Европске комисије је притисак на званичну Будимпешту и представља казну за њену конзервативну и националну политику, али Мађарска остаје при своја два одновна става: неће бити увучена у рат и заштитиће породице и њихову децу“, рекао је двојни држављанин мађарским новинарима у Бриселу. 

За Варош РТВ пише Срђан Басић