Апатин и Мохач пред побратимљењем

Мохач – Приликом недавног сусрета Габора Павковића, градоначеника Мохача и Дубравке Кораћ, председнице Општине Апатин започети су разговори о могућностима побратимљена ова два града.   Много је сличности која повезују ова два града, географске и историјске  сличности, а незабилазна копча је Дунав. Богатство ова два града чине и  мађарска мањина у Апатину, односно, српска народност у Мохачу које би у будућој сарадњи могле да имају  значајну улогу. То је наглашено и приликом сусрета и разговора руководстава двају градова у Мохачу, наиме, четворочлана делегација Општине Апатин, предвођена председницом Дубравком Кораћ, 30. марта боравила је у Мохачу.

    Том прилииком истакнуте су могућности сарадње  Апатина и Мохача не само на пољу културне, образовне, туристичке и спортске, него чак и на пољу привредне сарадње. Наиме, у оквиру пријатељских разговора већ је постигнут договор да од сада Мохачани своје бродове, па чак и скелу, на ремонт одвезу у Апатин, који располаже једним од највећих бродоградилишта,  а не како је то до сада било у Комарно и друге много удаљеније градове. Током боравка у Мохачу Апатинци су са својим домаћинима, које је предводио градоначелник Габор Павкович, а уз присуство и Душана Мате, председник, односно, Зорице Степанов, потпредседница месне српске самоуправе, имали прилику да обиђу и бројне културно-историјске знаменитости овог града, а посетили су и српску православну цркву. Било је речи и о заједничким конкурсима код Евроспке уније, а Дубравка Кораћ, председница Општине Апатин је наговестила да ће основним и средњим школама у Апатину предложити да своје ђачке екскурсије усмере у правцу Мохачу.

             Уколико посланици ова два града прихвате и одобре иницијативу, званично потписивање протокола о побратимљењу Општине Апатин и града Мохача предвиђа се за 20. мај 2024. године када се у овом барањском грду одржава прослава Св. Јована Непомука, заштитника града.