Балаж Орбан: Мађарској не прети несташица гаса

У мађарским складиштима се 1. агуста налазило за 920 милиона кубних метара гаса више од количине коју је прописала Европска комисија (ЕК), а већ сада је обезбеђено довољно тог енергента за читаву зиму – изјавио је државни секретар у Кабинету мађарског премијера Балаж Орбан.

„Према уредби ЕК све чланице Уније би требало до 1. новембра да ускладиште 35 одсто просечне потрошње у последњих пет година, у случају Мађарске то је 3,65 милијарди кубика, а ми смо се тој количини сасвим приближили три месеца раније“, додао је директор Политичког оделења Кабинета у једној студији Института за климатску политику.

Балаж Орбан (Фото: Мађар хирлап)

Високи функционер је указао да су бројне чланице ЕУ по питању енергетике, због географског положаја и неких других разлога, упућене на суседне земље. Тако Естонија и Литванија ни немају своја складишта, бушотине у Ирској, Луксембургу и Словенији не задовољавају домаће потребе, а наводно је најгора ситуација у Немачкој у којој се тренутно налази само 19 процената годишњих потреба привреде и грађана.

„Насупрот њима Мађарска је у врху земаља ЕУ по капацитетима складишта гаса, а у подземним резервоарима се тренутно налази 34 одсто годишњих потреба, односно 141 проценат неопходан за зиму, или 82 одсто укупне годишње потрошње становништва“, навео је Орбан.

Према званичним подацима Затворено акционарско друштво Мађарска складишта гаса располаже са капацитетом од 4,43 милијарде кубних метара, а део тога ће, према споразуму који су недавно у Београду потписали мађарски министар спољне трговине и дипломатије Петер Сијарто и српски министар финансија Синиша Мали, привремено моћи да користи и Србија.

Договорено је да Србија може да проследи на чување 500 милиона кубних метара плина, а има право дневно да повуче три милиона у октобру, двоструко више у новембру, децембру, јануару и фебруару, а у марту поново три милиона кубних метара. У случају потребе Србија би од Мађарске могла и да купи одређене количине тог енергента, што је у складу са изузетно добрим билатералним односима и ставу лидера две земље, предсеника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана, да ће се још више међусобно помагати док траје криза изазвана ратом у Украјини, општом рецесијом и неповољним климатским промена.

За Варош РТВ пише Срђан Басић