Братимљење Општине Ириг и града Шиклоша

Шиклош – Потписивањем протокола о побратимљењу града Шиклоша у Мађарској и општине Ириг у Србији, означено је пријатељство ова два града. Последњег дана марта месеца  у Шиклошу овај документ су потписали Тихомир Стојаковић, председник Општине Ириг и градоначелник Шиклоша Габор Ригл.

    У проналажењу адекватног партнера у Србији,  велики допринос пружио је  Александар Фаркаш, аташе у Амбасади Србије у Будимпешти.  Шиклош и Ириг повезују бројне сличности и потенцијали како привредни, тако и културни, а те сличности су временом још више дошле до изражаја.  

    Чин свечаног потписивања Протокола о братимљењу и сарадњи ова два града десио се у Витешкој дворани Шиклошке тврђаве.

У тексту протокола  између осталог, стоји следеће:

    „Оба Града, на основу побратимљења, слободно и спонтано могу да одреде духовни и материјални развој двеју заједница, чиме учвршћују међусобне везе, мир, пријатељство и материјално благостање које негују заједнице уз признавање достојанства људског живота и свих облика изражавања људских права, у интересу делотворније заштите животне средине, побољшања квалитета живота и одговорног, научног и културног напретка, учвршћујући тиме свест грађана двеју заједница по питању припадности Европи.“

    У наставку, Уговор истиче важност сарадње на свим пољима: у социјалној, привредној, културној, научној, туристичкој и  спортској сфери, штавише,  у обласи привреде, Стране ће у будуће на томе радити да постану         такви мотивациони фактори, који ће помоћу побратимљене сарадње  бити корисни носиоци и промотери развоја узајамне привредне сарадње, заједничке делатности у сфери привреде и иновација!

     Наравно, Споразум обухвата и друге  важне сегменте, везане за сарадњу нових побратима, међу којима се наглашава и важност заједничког учешћа Шиклоша и Ирига  у европским пројектима.

     Нема сумње да ће побратими из Мађарске и Србије искористити све дате могућности аплицирања за фондове Европске уније.

       Треба рећи да је свечани чин потписивања Протокола о братимљењу два насеља уприличен у склопу „Дана града Шиклоша“ чија је манифестација била обојена бројним културно-забавним програмима. У склопу дводневне приредбе, на радост припадника српске заједнице у Барањи, али и у целој Мађарској, наступао је и познати естрадни уметник Никола Роквић.         Његов концерт у Мађарској је поклон Општине Ириг српској заједници у овој земљи.  У години када обележава 20 година на естради Никола Роквић није ни овај пут изневерио публику. Певао је пуних сат и по времена, како своје песме тако и песме његовг покојног оца, такође великог естрадног уметника Маринка Роквића. Нису изостоле ни мађарске романсе, српске народне песме, односно,  познати хитови некдашње Југословенске забавне музике. За свачији укус по нешто.

Град Шиклош и Општина Ириг сада ве са нестрпљењем очекују распис ИПА конкурса-програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.