Брисел прихватио мађарски план привредног опоравка, долела новца и даље условљена

Брисел – Из Брисела, где су заседали министри финансија земаља чланица Европске уније (ЕУ), стигле су у Будимпешту две поруке: једна је изразито повољна, а друга упућује да још нису уклоњене све препреке у одмрзавању средстава намењених Мађарској из кохезионих фондова Уније.

„После годину и по дана Евеопска комисија (ЕК) је прихватила план опоравка мађарске привреде после пандемије коронавируса, због чега можамо да будемо поносни. Надам се да ће и преговори око финансирања наших пројеката бити окончани до краја године и да ће Мађарска у 2023. моћи да повуче читав њој намењен износ“, изјавио је данас у Будимпешти министар за регионални развој Тибор Наврачич.

Тибор Наврачич на прес конференцији (Фото: Мађар немзет)

Према његовим речима остала су још нека отворена питања везана за функционисање правне државе, посебно у области правосуђа и борбе против корупције, а да је до сада урађено 90 одсто посла.

„Учинићемо све што је до нас да до 31. децембра са ЕК потпишемо споразум о парнерству“, додао је министар на редовној конференцији за новинаре, која се одржава током или непосредно након седнице мађарске владе.

Разговор са новинарима по правилу воде главни министар у Министарском председништву Гергељ Гуљаш и порпаролака владе Александра Сенткираљи, а овог пута им се придружио и Наврачич како би обавестио јавност о најновијим догађајима на релацији Мађарска – ЕУ.

Европска комисија је, наиме, данас потврдила предлог Европског парламента да мораторијум остане и да се исплата 7,5 милијарди евра Мађарској услови потпуним спровођењем преузетих обавеза. Још у јуну ове године влада Виктора Орбана је обећала да ће испунити захтеве Брисела, сумиране у 17 тачака, а 18. септембра је прихваћен рок од три месеца да се зацртано спроведе у дело. Тај рок је сада истекао, у међувремену је председница ЕК Урсула фон дер Лајен додала још 10 захтева, а коначну одлуку о (не)додели новца Будимпешти биће донета 6. или 12. децембра на самиту Европског савета у Бриселу.

За Варош РТВ пише Срђан Басић