Будимпешта: Папа Фрања допутовао у тродневну посету Мађарској

Будимпешта – Папа Фрања допутовао је данас у Мађарску отпочињући тродневну посету током које се очекује да ће рат у Украјини, миграције и европски хришћански корени бити на врху дневног реда у његовим јавним обраћањима и разговорима са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Ова посета је његово прво путовање откако је био у болници због бронхитиса у марту, пренео је Ројтерс.

Папа Фрања це у недељу предводити мису на отвореном испред парламента у Будимпешти, док би са Орбаном требало да се састане данас.

„Радујем се посети папе“, написао је синоћ Орбан на Твитеру.

Он је истакао да је, у тешким временима као што је наше, неопходно запамтити шта нас држи заједно, а да је вера темељ на коме можемо да градимо стабилну будућност.

Орбан је рекао да су Мађарска и Ватикан једине две европске државе које се могу описати као оне које се залажу за мир у Украјини.

И Орбан и папа позвали су на прекид ватре и преговоре о окончању рата, док је папа Фрања позвао Украјину да буде отворена за дијалог са Русијом, што је Украјина до сада одбацивала, Мађарска, која подржава суверену Украјину, али још увек има снажне економске везе са Русијом, одбила је да пошаље оружје Украјини.

Папа Фрања је често позивао на општу забрану трговине оружјем и смањење производње оружја и такође, рекао да је слање оружја Украјини морално прихватљиво само ако се користи за самоодбрану.