Чуваћемо пријатељство Срба и Мађара, чуваћемо мир

Нови Сад, 19. март 2022.- Сарадња Србије и Мађарске и пријатељство Срба и Мађара никада није било ближе, а брза пруга од Београда до Новог Сада, а за неколико година и до Будимпеште, доказ је заједничких напора у повезивању две земље, поручио је премијер Мађарске.

Орбан је у Новом Саду, обраћајући се окупљеним грађанима, након што је са руководством Србије из Београда у Нови Сад стигао брзим возом, поручио и да ће се упркос свим изазовима сачувати српско мађарско пријатељство, као и мир, у којем ће се остваривати заједнички планови.

Виктор Орбан, Александар Вучић ( Фото: Танјуг)

„Ово је ваш велики дан и ми Мађари вам на томе искрено честитамо“, рекао је Орбан.

Он је констатовао да су у протеклих 70 година земље повезиване у правцу исток-запад, а у међувремено се заборавило колико је важно да се повежу територије у правцу север-југ.

„Тако се дошло до једне недоличне ситуације, да је требало много сати да се из вашег дивног главног града Београда стигне до Будимпеште. То није нормална ствар у 21. веку. Са председником Вучићем смо сачинили савез, а у том савезништву желимо да променимо ту ситуацију, и ова пруга је један доказ“, поручио је Орбан.

Како је рекао, повезивањем две земље, две престонице, олакшава се живот и Србима и Мађарима.

Он је навео да су и Мађари и Срби народи са тешком историјском судбином, али као резултат сарадње са председником Србије, два народа су данас врло блиска и никада пријатељство између Срба и Мађара није било блиско као сада.

И овај данашњи дан је доказ да ћемо нас двојица урадити много фантастичних ствари, рекао је Орбан и додао да су радови у Србији брзе напредовали, али је обећао да ће до 2025. линија Београд-Будимпешта бити у функцији.

Како је рекао, иако не говори о тешкоћама, оне се осећају у ваздуху, јер је свима у главама и у срцу рат на источним границама Мађарске. „Рат никада никоме не долази у добро време, а најбољи рат је онај који може да се избегне. Пред озбиљним смо изазовом, јер смо кренули са таквим полетом, имамо толико планова, а сада када је свет постао несигуран, многе ствари морамо поново добро да размислимо и осмислимо“, рекао је Орбан.

Он је додао да се нада да ће он и Вучић имати прилике да и у наредне четири године имати улогу у осмишљавању и реализацији планова. „Обећавам вам, са било каквим тешкоћама да се суочимо, сачуваћемо мађарско-српско пријатељство, и мир. Рат разара, а мир гради и у миру ћемо да остваримо све наше заједничке планове“, рекао је Орбан.

Председник Србије угостио Орбана на доручку пре пуштања деонице пруге

Председник Србије угостио је на доручку мађарског премијера Виктора Орбана пре, како је навео, заједничке вожње брзим возом и пуштања у саобраћај деонице пруге Београд-Бар, у оквиру међународне пруге Београд-Будимпешта.

„Угостио сам драгог пријатеља Виктора Орбана на доручку пре заједничке вожње брзим возом и пуштања у саобраћај деонице пруге Београд – Нови Сад, у оквиру међународне пруге Београд – Будимпешта. Да што чешће одлазимо у прелепу Будимпешту, и да вас угостимо у прелепој Суботици, Новом Саду и Београду“, навео је Вучић на Инстаграм налогу „buducnostsrbijeav“.

Председник Србије прокоментарисао је током вожње брзим возом којом је отворена брза пруга Београд – Нови Сад, да не може да сакрије радост што је Србија добила прву брзу пругу.

„За ово живите, ово је за нас историја“, додао је Вучић. Вучић је истакао да ће та пруга бити и симбол пријатељства и сарадње Србије и Мађарске.

„Виктор Орбан је рекао да је ово нова ера за нас, и заиста јесте. Стижемо до Новог Сада за 33 минута“, рекао је Вучић. Додао је да ће пруга додатно зближити Србе и Мађаре, као и да ће када буде готова цела пруга до Мађарске моћи из Београда да се стигне тамо за само два сата и 40 минута.

„Ово је невероватно, пруга ће пуно да значи за посао, биће веза између јужне и централне Европе“, рекао је Вучић и захвалио премијеру Мађарске Орбану који је констатовао да Србија и Мађарска сада имају много бољу сарадњу и да само сарадњом између држава може да се успе у будућности.

„Ваш председник и ја смо уложили много труда протеклих година да бисмо изградили пријатељство две земље, то је потпуно нови приступ. Убедили смо већину Срба и Мађара како да идемо напред и ка будућности. Добио сам доброг партнера, сретао сам многе људе који само говоре а ништа не раде – Вучић је одлучан и прецизан и захвалан сам вашем председнику“, рекао је Орбан новинарима.

Радост због отварања пруге са новинарима је поделила и Ана Брнабић речима да смо раније брзу пругу могли само да сањамо.

„Причамо колико је данас Србија другачија земља, и ићи ћемо брзим возом у будућности и до Ниша и Прешева. Србија је сада друга земља и како каже министар Момировић – Србија је сада Западна Европа“, рекла је премијерка.

Србија брзим возом иде у будућност, важан договор са Орбаном

Председник Србије поручио је да Србија на овај начин иде у будућност и да је та пруга симбол напретка наше земље.

„На почетку нашег пута налазила се као сабласна препрека парадигма са великим словом П о Србији која стално касни и захвалан сам грађанима Србије што смо имали храбрости да се упутимо пут будућности и да рушимо такве парадигме стварајући имиџ једне нове и модерне Србије, која ће бити мотор економског развоја овог дела Европе“, рекао је Вучић.

Он је казао да је данас током вожње брзом пругом договорио са Орбаном, да шта год да се догоди у наредном периоду у овој тешкој кризи да ће Србија бити прва да понуди Мађарској шта год јој буде недостајало и обрнуто, да ће Мађарска прва понудити Србији оно што нама буде недостајало.

„Тако се граде пријатељства и на то сам веома поносан“, рекао је Вучић пред великим бројем окупљених грађанима. Захваљујући вама данас градимо историју, поручио им је Вучић.

Орбан: Мудро повезивање кинеске и европске економије

Премијер Мађарске оценио је да је била веома мудра одлука о повезивању кинеске и европске економије.

Орбан је, у изјави новинарима за време вожње брзим возом од Београда до Новог Сада, на питање о могућим последицама украјинске кризе, казао да је ова брза пруга важна у овом тренутку, јер повезује исток и запад.

Истакао је да због проблема у Украјини управо расте значај ове пруге, али и сарадње са Кином. „То је још један доказ да је важно имати дугорочне процене када желите инвестиције. Ово је била врло мудра одлука, повезивање кинеске са европском економијом“, рекао је Орбан.

Извор: РТВ