Дан државности Србије и Сретење

Београд – Широм Србије, али и у Републици Српској (РС), обележен је 15. фебруар као троструки празник,  један од најважнијих у историји српског народа. Истовремено је прослављен почетак Првог српског устанка 1804.  у Орашцу, затим усвајање првог Устава Србије 1835, а у верском православном календару тај дан  је назначен као Сретење Господње, када је Богородица први пут у храм унела новорођеног Христа да га посвети Богу – и то 40 дана од његовог рођења.

Дводневни празник је препун пригодних догађаја са циљем да се не забораве кључни моменти из српске историје, симболи борбе за слободу, уставност, државност и тековине европске цивилизације.

Гарда Војске Србије на Дану државности (Фото: Танјуг)

Централна прослава одржана је у Оршцу код споменика  Карађорђа (Црног Ђорђа) Петровића, вође (вожда) Првог српског устанка пре тачно 220 година против вишеструко снажнијег Отоманског царства. Присутнима су се, након полагања венаца и интонирања химне „Боже правде“, обратили потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, шеф дипломатије Ивица Дачић и председник РС Милорад Додик.

Помен Карађорђу, устаницима и другим жртвама служио је епископ шумадисјки Јован.  

Сретењска академија одржана је у здању Старе скупштине Крагујевца, где је 1935. донет Сретењски устав, први највиши правни акт Кнежевине Србије и други те врсте у Европи – после француског. Написао га је Димитрије Давидовић, учени Србин из Беча, али је због демократских, модернистичких и слободарских идеја засметао моћним државама и под притиском Турске, Русије и Аустрије укинут само месец дана након усвајања.

„Идеје и идеали садржани у Сретењском уставу одлучно су и јавно прокламовали темене вредности које вековим баштини наш српски народ. Слобода, независност и мирољубивост само су неки од тих идеала“, изјавила је на поменутом скупу премијерка (у техничком мандату) Ана Брнабић.

У склопу бројних свечаности положени су венци на Споменику незнаном јунаку на Авали, у Крушевцу код Споменика косовским јунацима, у Краљеву на Тргу српских ратника, као и код споменика у Лесковцу, Врању, Горњем Милановцу, Пожеги. На Калемегдану, Петроварадинској и Нишкој тврђави извршена је почасна артиљеријска паљба Гарде Војске Србије, а дефиле бродова прошао је Дунавом код Београда и Новог Сада.

Председник Србије Александар Вучић је, поводом Дана државности, уручио више од сто одликовања заслужним појединцима и институцијама. Орденом српске заставе , трећи степен одликован је Хари Алекса Рус, амбасадор Мађарске при СЕ и председник Управног савета ЦЕБ Банке. Хари Рус потиче из мешовите српске породице родом из Деске, Мађарска.

За Варош РТВ Срђан Басић