Дан сећања на страдале у НАТО агресији

Краљево, 24. март 2022.- Парастосом жртвама, на централном краљевачком тргу, Тргу српских ратника, вечерас је почело обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

Парастор служи патријарх СПЦ Порфирије, а обележавању 23. годишњице од почетка НАТО агресије, присуствују председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Ана Брнабић и чланови њеног кабинета, као и српски члан председништва БиХ Милорад Додик и председница РС Жељка Цвијановић.

Трг српских ратника препун је грађана, који држе упаљене свеће у знак сећања на жртве, на скупу који носи поруку „Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било!“.

Фото-Извор: Танјуг/Јадранка Илић

Након парастоса, уследиће беседа патријарха српског Порфирија, а затим ће бити изведена химна Србије, а после сценског приказа и сирена, грађанима ће се обратити Бојана Жарчанин, једна од жртава НАТО агресије.Након извођења композиције „Гора јечи“ и још једног сценског приказа, требало би да уследи обраћање Милорада Додика, а затим и председника Србије Александра Вучић, након чега ће Хор и оркестар „Рапсодија“ извести композицију „Ово је Србија“.

Србија данас обележава 23 године од агресије НАТО-а на тада Савезну Републику Југославију.

Према подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије НАТО-а убијено је 2.500 цивила, меду њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајца, а 25 особа се и данас води као нестало.

Готово да нема града у Србији који се током 11 седмица није нашао на мети бомбардовања.

НАТО је извршио 2.300 удара и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и оних са обогаћеним уранијумом.

Патријарх СПЦ Порфирије поручио је вечерас у Краљеву, на обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији, да је тај напад био организовано античовештво почињено према српском народу 1999. године, као и да је непобитно да је 19 НАТО држава учествовало у злочину.

Патријарх српски је, на Тргу српских ратника где је служио парастос жртвама поводом 23 године од НАТО агресије у присуству председника Александра Вучића и државног врха Србије, рекао да је свако убиство било где у свету трагедија, срамота и пораз читавог људског рода.

„Чињеница је непобитно да је тада 19 држава учествовало у ‘каиновоском’ злочину, бомбардовању и разарању нашег народа и земље, праћено медијским фабрикама и трговањима истинама, лажима, пласирањем клевета о нама, нашој цркви и нашем народу. Тада смо били суочени са бескрупулозним злом, са силом која ни тада, као ни било када, није узимала у обзир право и правду“, нагласио је патријарх.

Извор:РТВ