Дијалог Русије и Запада у интересу Мађарске

Будимпешта, 03. фебруар 2022.- Садашња напета ситуација између Русије и западних земаља због Украјине може се решити само разговорима, а циљ мађарске владе је да се тај процес појача – изјавио је мађарски министар спољне трговине и дипломатије Петер Сијарто након сусрета са својим руским колегом Сергејом Лавровом у Москви.

„Зато смо дошли, зато се налазимо у Москви да тај дијалог учинимо још снажнијим“, додаје се у саопштењу мађарског министра, како преноси агенција МТИ.

Сијарто је тиме одговорио душебрижницима на Западу, који су се упитали да ли је у овом тренутку упутна посета мађарског премијера Виктора Орбана и његових најближих сарадника Кремљу.

Виктор Орбан , Владимир Путин (Фото: ЕПА-ЕФЕ )

Сусрет Орбана и руског председника Владимира Путина је била раније најављена, још пре ескалације украјинске кризе, а главна тема, како је истакнуто на заједничкој конференцији за новинаре, била је унапређење билатералних односа у области енергетике.

„Ако буде руског гаса биће и смањења режијских трошкова за становнике Мађарске, а ако га не буде, онда ће уштете наших домаћинстава изостати“, истакао је мађарски премијер стављајући рачуне за струју и гас у први план, што је и један од предизборних слогана владајућих странака – Фидеса и демохришћана.

Према дугорочном уговору Мађарска годишње увози из Русије 4,5 милијарди кубних метара гаса, што подмирује 80 одсто њених потреба, а жеља актуелне владе је да се та квота повеће за још једну милијарду, што је руски председник означио као нешто што „не представља проблем“, уз констатацију да је Москва отворена за даљу сарадњу у свим областима.

„У протеклом периоду цене гаса и електричне енергије за домаћинства у Западној Европи су повећане два-три пута, што није случај с Мађарској, захваљујући управо руском плину“, додао је Орбан после петоипочасовног разговора са својим домаћином.

У том контексту је споменута и изградња нова два блока атомске централе у Пакшу, која би, после више прекорачења рокова, ускоро могла да почне.

„Припреме су у завршној фази и чим стигне и последња дозвола инвестиција ће аутоматски прећи у следећу фазу, што ће бити одлучујући корак ка томе да Мађарска постане себи самодовољна у производњи струје и до 2030. године у тој области буде климатски неутрална“, рекао је гост из Будимпеште.

Две стране су на највишем новоу постигле договор и о производњи руских вакцина против ковида у Мађарској, о заједничком извозу железничких путничких вагона Египту, отварању нових авионских линија и другим облицима сарадње.

За Варош РТВ пише Срђан Басић