Директорка СОЦ „Никола Тесла“ Аница Пандуровић преузела донацију књига из Приштине

Будимпешта – Драган Танчић, директор Института за српски језик и културу Приштина – Лепосавић, уручио је донацију књига српским образовним институцијама у Мађарској.

Драган Танчић, Аница Пандуровић (Фото: Јегор Лазић)

Како наводе из Инстpитута за српски језик и културу Приштина – Лепосавић он је основан у новембру 1987. са циљем проучавања историје и културе Косова и Метохије. Разлог његовог настанка био је непостојање финансијских и законских права Београдских научних институција за проучавање историје и културе на простору Косова и Метохије. Данас институт броји 51 радно ангажованих лица, а представља мулти дисциплинарну интеграцију одељења за српски језик, књижевност, националну историју, историју уметности, етнолошког и етно-музиколошког одељења и научно-документациони центар с научном библиотеком. Институт је признат од стране водећих научних институција Републике Србије.

Поводом Сретењске академије 10. фебруара 2024. године Будимпешту је посетио директор Српског културног института из Лепосавића, Драган Танчић.

Овом приликом говорио је о значају сарадње Срба са простора Косова и Метохије са Србима из Мађарске који су се отишли са тих простора повлачећи се пред Турцима, а највећи део њих је напустио своја огњишта 1690. године у Великој Сеоби Срба. Он сматра да је сарадња са српским институцијама у Мађарској неопходна те је овом приликом в. д. директорки Српског образовног центра “Никола Тесла”, Аници Пандуровић уручио донацију књига за српску библиотеку и образовни центар.

Српски образовни центар “Никола Тесла” је образовна институција чији је власник Самоуправа Срба у Мађарској, а у свом саставу има забавиште, основну школу, колегијум, гимназију и библиотеку. “Тесла” такође има своје подружнице, српске основне школе и забавишта у Десци, Ловри и Сегедину. Настава у школи се одвија на српском језику и део је мађарског образовног система. Школу похађају ђаци из Мађарске, Србије, Републике Српске и других крајева.

В.д. директорка овом приликом се захвалила директору Драгану Танчићу на великодушњој донацији и истакла да постоје разне могућности за даљу сарадњу ове две српске институције.

Јегор Лазић