Додик посетио Самоуправу Срба у Мађарској

Будимпешта- Српски члан председништва БиХ Милорад Додик допутовао је данас у Мађарску где се сусрео са делегацијом Самоуправе Срба у Мађарској. Приликом састанка са Вером Пејић Сутор  председницом ССМ, константовано је да је сарадња Републике Српске и Мађарске, као и Србије и Мађарске на историјском максимуму што свакако доприноси и бољем положају српске мањине у Мађарској.

„Добро сам упознат са статусом Срба у Мађарској, и раније сам посећивао српску заједницу , а Мађарска је пример где се поштују права Срба“ – рекао је Додик и указао на неповољан значај српског народа у Словенији.

Додик је истакао да је могућа и сарадња мађарског театра са Народним позориштем Српске, као и са Српским позориштем у Мађарској. Најавио је и да ће бити изграђен Омладински центар на Јахорини у који ће моћи да дођу и српска деца из Мађарске.

„Њихов боравак од седам дана платиће Република Српска. Најбољи ученици из српске гимназије „Никола Тесла“ из Будимпеште имаће бесплатан смјештај ове сезоне на Јахорини“-  изјавио је Додик.

О исходу састанка говорио је Игор Рус, потпредседник ССМ који је истакао значај бољег повезивања.  „Започећемо бољу и интензивнију сарадњу на нивоу институција које делују у оквиру ССМ како научне, тако и позоришне, културне , али и на нивоу локалних самоуправа и цивилних удружења и добили смо чврсте гаранције за испуњавање ових сарадњи“- рекао је Рус.

Српски члан Председништва БиХ сутра ће посетити Српски православни храм Светог Георгија у Будимпешти а након тога састаће се са премијером Виктором Орбаном.