Две деценије мађарских докумената сународницима у окружењу

Суботица, 05. март 2022.- Прошло је тачно 20 година од усвајања Закона о повлашћеном положају припадника мађарске мањине у суседним земљама, који је омогућио да они, по поједностављеној процедури, добију документа матичне земље – личне карте и пасоше.  

„Тај закон, односно издавање мађарских докумената, били су први потези правног повезивања Мађара у иностранству и мађарске државе“, изјавио је тим поводом, на пригодној свечаности у Суботици, заменик премијера задужен за националну политику и лидер Хришћанско-демократске народне партије Жолт Шемјен.

Према његовим речима био је то један симболични гест, који је  показао да сународници у суседним државама нису само припадници мађарске нације у културном, емотивном и историјском смислу, већ се и правно повезују са матичном земљом“, додао је Шемјен на конференцији у Градској кући.

Жолт Шемјен у Градској кући у Суботици (Фото: Фејсбук )

Добијање двојног држављанства је, како је истакнуто на скупу, омогућило да и Мађари у окружењу учествују на парламентарним изборима у Мађарској, стичу права на одређење погодности и дотације, готово као и „прави“ држављани Мађарске.

Државни секретар за национална питања у Министарском председништву Јанош Арпад Потапи је указао да је идеја о двојном држављанству потекла управо у Војводини, јер су њени становници мађарске националности, суочени са низом економских и других потешкоћа, излаз видели у добијању докумената матичне земље, а да при том остану на родној груди.

То је потврдио и лидер Савеза војвођанских Мађара и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, истакавши да је управо поменути правни акт усвојен пре две деценије допринео универзалности и правном изједначавању припадника целокупног мађарства.

„После избора 2002, па све до 2010. године, такозвани Статусни закон је био основа за припрему новог Закона о држављанству и представљао покретачку снагу за промену режима у Мађарској“,

подсетио је Пастор на тадашњу убедљиву победу Фидеса и демохрићана, упућијући позив војвођанским Мађарима да на изборима 3. априла поново, по трећи пут узастопно, дају подршку коалиционој влади Виктора Орбана.

За Варош РТВ пише Срђан Басић