Дводневни Балкански форум у Будимпешти

Будимпешта – Данас је у Будимпешти започео дводневни Балкански форум на којем су питања сигурности снабдевања и енергетске независности у времену геополитичких и ратних сукоба, биле теме расправе на панелу посвећеном енергтској безбедности региона.

На форуму су се срели Петер Сијарто министар спољних послова и трговине(Szijjártó Péter) и Дубравка Ђедовић Хандановић (Dubravka Đedović Handanović) ,министрка рударства и енергетике Републике Србије. Том приликом разговарали су о односима две суседне и пријатељске земље и договорено је да две земље до 2028. године удвоструче прекограничне капацитете електричне енергије. Две суседне и пријатељске земље Србија и Мађарска, ће и даље ратиди на томе да допринесу напретку пројекта нафтовода, као и пројекта Панонски коридор за пренос електричне енергије.

Према речима министарке Ђедовац стратешки циљ Србије је постизање енергетске независности по најнижој цени за грађане и привреду. Фокус је био на сигурности снабдевања кроз изградњу инфраструктуре, попут завршене гасне интерконекције са Бугарском и планиране сличне пројекте са Северном Македонијом и Румунијом.

Министарка је рекла да се радити на повећању енергетске независности кроз изградњу нових производних капацитета, укључујући Бистрицу, Ђердап 3 и нове соларне капацитете од 1 ГW.

Према њеним речима Србија тежи јачању регионалне повезаности кроз енергетско умрежавање са суседним земљама.

Акценат се ставља и на заједничку градњу ЛНГ терминала за течни гас, а посебно на повећање капацитета нуклеарне и обновљиве енергије, што су захтеви енергетске транзиције.

„Можете да маштате и да причате о диверзфикацији, али док год само причате, а не преузимате акције и пратите шта сте рекли, диверзификација ће остати само сан јер, шта уствари диверзификација значи, она има три аспекта – аспект модалитета стварања енергије, диверзфикација рута снабдевања и диверзификација извора“ – рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Фото/извор: Фејсбук

Prikaži analitiku i oglase