Емир Кустурица и Мики Манојловић отворили 50. ФЕСТ

Београд, 26. фебруар 2022. – Доделом награда „Београдски победник“ глумцу Предрагу Микију Манојловићу и редитељу Емиру Кустурици у Великој дворани Комбанк дворане под слоганом „Нови, храбри свет“ синоћ ке званично отворен јубиларни 50. ФЕСТ, где је потом премијерно у Србији приказан филм „Страхиња Бановић“.

Мики Манојловић, Емир Кустурица, Југослав Пантелић (Фото: ФЕСТ)

Као захвалницу на признању, Емир Кустурица уручио је Југославу Пантелићу, уметничком директору ФЕСТ-а дигиталну копију свих својих филмова које поклања Југословенској кинотеци.
„Да није светских узора Црног таласа и наших узора црног таласа, да није било Жике Павловића, Макавејева, да није било редитеља Александра Ђорђевића, да није било наследника Црног таласа, такозване Прашке школе, не би ни мене вечерас било овде. Са такозваном Чешком школом, групом људи која није била везана само за филм, већ и за све врсте уметности сам радио и са њима сам стасавао” – рекао је Манојловић примивши награду и нагласио да је највећи међу њима Емир Кустирица, добитник још једног специјалног Београдског победника.

Према његовим речима, редитељи Чешке школе су одлазили у позориште, читали књиге, имали право размевање за сликарство, а „највећи међу њима и најбољи пример колико режија може бити битна и важна је Кустурица“.

„Кад мислим на филм и на уметност то је једини начин да се заустави време, једино велики домети у уметности су они који човека лансирају у висине и ту штоперица престаје да ради. Мој однос са Микијем је често подазумевао заустављање те штоперице, јер што би рекао писац Петер Хандке, „усхићење је највећа људска моћ“ рекао је редитељ Емир Кустурица примајући Београдаског победника од Микија Манојловића и додао: „Прошли век је био век филма, живели смо у знаку ФЕСТ-а, и то је била нека врста светих дана у којима смо гледајући филмове, оног тренутка кад се угаси светло кроз то усхићење заустављали време“, рекао је Кустурица захваљујући се на признању.

Плакат ФЕСТ-а

Честитајући публици ФЕСТ-а јубилеј првих 50 година фестивала Југослав Пантелић, уметнички директор ФЕСТ-а је подсетио да је овогодишњу манифестацију обележило 88 брижљиво одабраних остварења.
„Без обзира што је ФЕСТ настао и доживео највећи успех у време „Хладног рата“, имао многе изазове, ратове у окружењу, две године смо апстинирали од фестивалског издања, међутим не могу да замислим да су и Милутин Чолић и Петар Волк и Милан Вукос и Душан Макавејев и сви људи који су оснивали Фест, могли да замисле да ћемо 50. издање ФЕСТ-а отварати у време када је прави рат у нашем скоро блиском окружењу. Надам се да ће победити мир и разум и да ћете уживати у филмовима 50. ФЕСТ-а, као што сте то радили до сада и као што ћете то радити најмање до његовог стотог издања“, рекао је уметнички директор најављујући фестивал.

Церемонија отвања јубиларног фестивала почела је најпознатијим нумерама из чувеног филма „Флешденс“, који је далеке 1984. године био један од хитова ФЕСТ-а, а који је од прошле године мујзикл на даскама Позоришта на Теразијама. Химну Србије и химну Београда отпевао је дечији хор “Чаролија”, а програм је водила глумица Јелена Гавриловић.

Председник жирија Главног програма ФЕСТ-а поздравио је публику у име свих чланова жирија фестивала рекавши да за њега ФЕСТ има посебан значај:
„Сећам се како смо се у време када сам био студент на пројекције “уфуравали” на индекс, маштао сам о томе да ће неки мој филм бити приказам на ФЕСТ-у, а сада имам ево ту част да будем у жирију“ подсетио се Биковић и додао: „И ево већ 50 година ФЕСТ је оаза слободе и стваралаштва и место на коме се постављају питања на која можда човечанство није кадро да одговори, али сам покушај да на њих одговоримо нас чини људима. И како тада, тако и сада мој одос према ФЕСТ-у се није променио. Желим да ужвамо у филму који једино у овом невремену може да нам помогне да сачувамо разум и не изгубимо срце“, рекако је млади глумац.

Фестивал је отворен домаћом премијером филма „Страхиња Бановић“ редитеља Стефана Арсенијевића чија се екипа поклонила ФЕСТ-овој публици после пројекције.

Извор: ФЕСТ