Европски парламент усвојио резолуцију којом осуђује Мађарску

Брисел – Европски парламент усвојио је данас резолуцију у којој осуђује „намерне и систематске покушаје“ Мађарске да подрије вредности ЕУ и изразио забринутост у вези њеног предстојећег преузимања места председавајућег Уније за 2024.годину.

У резолуцији, усвојеној са 442 гласа „за“, 144 „против“ и 33 уздржана, законодавци ЕУ су довели у питање кредибилитет Мађарске за испуњавање улоге председавајућег Савета Европске уније у другој половини 2024. године.

Чланови Европског парламента су истакли важност улоге председавајућег Савета у „унапређивању рада Савета на законодавству ЕУ, обезбеђивању континуитета агенде ЕУ и представљању Савета у односима са другим институцијама ЕУ“.

Европски парламент „поставља питање како ће Мађарска моћи веродостојно да испуни овај задатак 2024. године, с обзиром на њену неусаглашеност са европским правом и вредностима, као и принципом искрене сарадње“, стоји у резолуцији.

Европарламентарци зато тражи од Савета ЕУ „да се што пре изнађе одговарајуће решење“, и напомињу да би ЕП „могао да предузме одговарајуће мере ако се такво решење не пронађе“.

Европски законодавци изражавају и забринутост због ситуације у којој европске вредности у Мађарској настављају да се урушавају, упркос активирању члана 7 Устава ЕУ против те земље.

Усвојена Резолуција осуђује владине „комуникационе кампање против ЕУ“ за које је ЕП рекао да су „део владине стратегије да се скрене пажња са њене неусклађености са вредностима садржаним у члану 2 Устава ЕУ и њене системске корупције“.

С обзиром на европске парламентарне и локалне изборе 2024, посланици Европског парламента позвали су мађарску владу да спровођење својих избора усклади са међународним стандардима.

Документ скреће пажњу на „извјештаје о методама застрашивања, као што су поете тајне полиције канцеларијама неких компанија и други облици притиска којима се служе одређене особе за које се зна да су повезане са блиским кругом или канцеларијом премијера“.

За та застрашивања се тврди да су имали за циљ да „под своју контролу ставе оне делове мађарске индустрије за које се сматра да су од стратешког значаја“.

Европски парламент је, такође, изразио забринутост због замрзнутих фондова ЕУ и одлагања релевантних реформи у Мађарској.

Извор: Танјуг