Форинта на историјском минимуму

Будимпешта, 08. март 2022.- Рат у Украјини је, поред осталог, веома лоше утицао на курс мађарске националне валуте, а у влади тврде да су за то највише одговорне санкције Европске уније према Русији.

Вредност евра је достигла готово 400 форинти, чиме је постигнут историјски минимум, а стално поскупљење енергената на слободном тржишту би још више могло да ослаби мађарску валуту – оцењују финансијски стручњаци.

За евро је јуче требало издвојити 399,6 форинти, данас је тај однос нешто повољнији (397,31), јер је Мађарска народна банка, након повећања основне камате за 0,75 процената, најавила нове мере ради стабилизације курса.

„Мађарска форинта је жртва бриселских санкција, а казнене мере већ сада стварају озбиљне штете нашој привреди“, навео је министар финансија Михаљ Варга у видео поруци намењеној јавности.

Према његовим речима ситуација ће бити још гора уколико се санкције уведу и у сектору енергетике, јер је Мађарска велики увозник руског гаса и сирове нафте.

„Они који траже прошиење санкција настоје да цену рата наплате и од становника Мађарске, што влада Виктора Орбана неће подржати ни на којем међународном форуму“, додао је Варга не наводећи шта ће његов ресор конкретно предузети.

forinta