Формирана Скупштина Србије, избор председника одложен

Београд – Тачно 51 дан након парламентарних избора формирана је Народна скупштина Србије, али је седница прекинута и избор председника, више потпредседника, генералног секретара и чланова скупштинских тела је одложен за неку другу прилику.

Конститутивна седница, којом је председавао најстарији посленик Стојан Раденовић из водеће Српске напредне странке (СНС), почела је интонирањем химне „Боже правде“, потврђено је присуство 216 народних представника, а потом је Републичка изборна комисија потврдила веродостојност свих 250 посланичких кандидата. Присутни су положили заклетву, а први пут се догодило да је група посланика из већег дела опозиција то учинила одвојено – у скупштинском холу.

Посланици Скупштине Србије полажу заклетву (Фото: Принтскрин)

Председник Нове српске демократске странке Милош Јовановић је у образложењу пред камерама рекао да та партија, са својим партнерима, није желела да свечани чин обави заједно са онима који су „покрали изборе“, а ван свечане сале заклетву су положили и посланици коалиције Србија против насиља (СПН). Они су пре тога у сали носили транспаренте увредљиве за власт, звиждали и галамили, остварујући договор да не бојкотују седницу, али да је опструишу на разне начине.

У српском парламенту се, сходно резултатима избора од 17. децембра, нашло 10 странака и коалиција, уз убедљиву победу СНС (129). Такозвана грађанска опција, окупљена око СПН, освојила је 65 мандата, више него икада од избора 2012. године, Социјалистичка партија Србије се морала задовољити са 18 места, готово упола мање него на претходном гласању, а Јовановићева „Нова нада“ је добила 13 мандата.

Толико има и новоформирани покрет „Ми глас из народа“ Бранимира Несторовића, док су мањинске странке, које су имале повлашћени положај, заједно сакупиле 12 мандата: Савез Војвођанских Мађара (6), Странка демократске акције (2), партија Усаме Зукорлића (2), „Политичка борба Албанаца се наставља“ и Руска странка (по 1).

Наставак седнице се још не зна, уз речи председавајућег Раденовића да ће о томе сви бити на време обавештени.

Срђан Басић