Гас преко Србије у Мађарску

Сегедин, 01. октобар 2021. – Успешна привредна сарадња Србије и Мађарске настављена је и у енергетици пуштањем у рад гасног конектора у Кишкундорожми, јужно од Сегедина. Тиме је ступио у функцију гасовод „Балкански ток“ (наставак „Турског тока“. пуштеног у рад јануара ове године). који из Русије, преко Турске, Бугарске и Србије, води до Мађарске и даље према Централној и Западној Европи.

Интерконектор су свечано отворили мађарски министар спољне трговине и дипломатије Петер Сијарто и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, чиме су потекле прве количине гаса ка нашем северном суседу. Обојица су тим поводом истакла да се новом трасом снабдевања повећава енергентска независност Србије и Мађарске, а тиме и стварају још повољнији услови за привредни развој обе земље, које су недавно у Будимпешти потписале споразум о стратешком партнерству.Фото: МТИ

Одлуку о гасном повезивању донеле су владе две суверене државе и нико нема право да се меша у њихове унутрашње послове – нагласили су и Сијарто и Вулин, имајући у виду подозрење и негодовање појединих западних земаља, пре свега Вашинтона, али још више Мађарској суседне Украјине.

Министар иностраних послова Украјине Дмитро Кулеба је већ најавио могуће „протимере“ владе у Кијеву, јер су наводно угрожени економски интереси земље. Украјина, наиме, страхује да ће коришћењем балканске руте бити смањен транзит руског гаса преко њене територије, који у готово монополском својству траје још од 1967. године пуштањем у погон гасовода „Братство“.  

„Идеологијом се не могу грејати станови нити покретати производња, а нови дугорочни споразум са руским .Гаспромом‘ у сваком погледу одговара мађарским националним интересима, што нам је током преговора било једино стајалиште“, наводи се у саопштењу Сијартовог ресора.

Продужење гасовода на север је било изузетно важно и за Србију, јер је први пут од земље која плаћа транзит (преко Мађарске) постала наплатилац те услуге, а Мађарска ће у наредних деценију и по добијати по 4,5 милијарди кубика гаса годишење по повољнијој цени него до сада.

Сијарто је енергично одбацио све примедбе Кијева, понављајући да Мађарска као суверена земља може да склапа уговоре какве хоће и с ким жели, а похвалио је српска предузећа која су у договореном року завршиле свој део посла. Према његовим речима преко управо отвореног интерконектора биће могуће проследити ка Западу укупно 8,5 милијарди кубика гаса, а већ је закупљена скоро трећина  капацитета.    

За ВАРОШ РТВ пише Срђан Басић