Годишњица револуције из 1848. обележена и у Војводини

Суботица, 15. март 2022. – Мађари широм света обележавају 15. март, један од највећих националних празника, посвећен устанку и револуцији из 1848-49. године под вођством Лајоша Кошута и Шандора Петефија, а пригодне комеморације одржане су и у Војводини, готово у свим местима у којима живи мађарска заједница.

Евоцирање успомена на славне дане мађарске историје, који се, на жалост, нису завршили жељеним ослобођењем од стега Хабсбуршке монархије, организовано је у Зрењанину, Бачкој Тополи, Сенти, Малом Иђошу, Мужљи, Лукином Селу и другим насељима широм Војводине, свуда у сличној кореографији. Уз подизање националне тробојке и звуке химне матичне земље припадници Савеза војвођанских Мађара (СВМ), посланици у покрајинској и републичкој скупштини, чланови Мађарској националног већа, културних и друштвених организација и локалних власти подсетили су присутне на догађаје од пре 174 године у указали на поуке које и данас важе.

Са конзуларног пријема на Палићу ( Фото: Мађар со)

Одржан је и традиционални пријем на Палићу, у организацији Генералног конзулата Мађарске у Суботици, где се, међу гостима, налазио и лидер СВМ и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор. Генерални конзул Естер Чалокези је рекла да су се 15. марта 1848. у Пешти и Будиму догодиле велике ствари, које су одредиле судбину Мађарске, али и Европе.

„Неколико амбициозних младих људи, такозвана мартовка омладина, није знала, а није ни могла да зна шта је тог дана покренула. Није ни слутила да ће се њихови захтеви претворити у борбу за слободу, да ће се револуција пренети и на друге земље, а понајмање да ћемо се на њих сећати и после оволико година“, истакла је Чалокези, наводи новосадски „Мађар со“.    

За Варош РТВ пише Срђан Басић