Именовани државни секретари из редова СВМ

Српска напредна странка и Савез војвођанских Мађара (СВМ) су и званично порписали коалициони споразум о сарадњи, по коме је највећој партији мађарске заједнице припало осам места на нивоу државних секретара у новој влади Ане Брнабић.

Мада је сама влада дуго формирана, јер је од општих избора 3. априла прошло седам месеци, сам избор државних секретара је обављен у рекордно кретаком времену – изјавио је потпредседник СВМ и шеф посланичке групе те странке у Скупштини Србије Балинт Пастор.

„То што су државни секретари из редова СВМ именовани брже од својих будућих колега из неких других партија доказ је веома блиских односа наше и владајуће странке“, додао је Пастор на друштвеним мрежама.

Државни секретари у Влади Србије из редова СБМ (Фото: Фб. страница др Иштвана Пастора)

Високи мађарски функционер, који је уједно и председник Скупштине Суботице, раније је изјавио да је положај државних секретара из СВМ веома важан, јер покрива управо оне области које су битне за живот мађарске заједнице у Србији.

У односу на састав претходне владе, СВМ је задржао позиције у образовању, здравству, пољопривреди, изградњи инфраструктуре, правди, заштити животне средине и финансијама, а нови је државни секретар у тек формираном Министарству за улагања.

Лекар Ференц Вицко је по трећи пут доспео у Министарство здравља, а пре првог именовања 2014. године био је директор Онколошког института Војводине и професор хирургије на Медицинском факултету Новосадског универзитета.

На старом месту у ресору аграра остао је пољопривредни инжењер Атила Јухас, док је у Министаство образовања поново доспела и Анамариа Вичек, државна секретарка већ шест година, а пре тога је била народни посланик.

Репризу доживљава и правник Михаљ Њилаш, који је и претходне две године био у ресору правде, а нема промена ни у Министарству финансија: СВМ ће и даље представљати Јожеф Керекеш. И у Министарству екологије остаје старо лице, Роберт Јакша, као и Емеше Урбан Лалић у прекомпонованом Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.   

Нови државни секретар је, дакле, постао једино Даниел Ђивановић, 43-огодишњи економиста, који је у минуле две године био посланик у српском парламенту.

За Варош РТВ пише Срђан Басић