Иштван Пастор: Историјска победа СВМ

Листа Мађарска слога је остварила историјску победу на изборима за чланове савета националних заједница одржаним у недељу у Србији.

То је на конференцији за новинаре изјавио Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара (СВМ), водеће странке поменуте листе.

„Не само да смо освојили све мандате, што је било и очекивано, већ што је још важније листа Мађарске слоге је добила више гласова него на гласању пре четири године“, додао је Пастор у суботичком седишту СВМ непосредно по затварању бирачких места.  

Према његовим речима Мађарска слога је учествовала на свим досадашњим изборима за националне савете и управо сада је добила највеће поверење припадника мађарске заједнице у Србији.

„Не знамо колико нас тачно има, али независно од тога знамо шта хоћемо, а ови резултати су доказ да војвођански Мађари не желе да се одрекну себе, а није успела да их сломи ни ова тешка година пуна политичких изазова“, наставио је лидер СВМ, уједно и председник Скупштине Војводине.

Фото: Képernyőfotó

За Пастора велики изборни успех је гаранција да ће нови Национални савет (35 чланова) имати пун легитимитет да настави досадашњу политику, чији су главни постулати очување националног идентитета и просперитет у земљи рођења. У том контексту посебно је поменуо задатке у областима образовања, културе, очувања традиције и информисањa на матерњем језику.

Избори за националне савете мањинских заједница у Србији одржавају се од 2010. године, а овог пута било је пријављено 50 листа за 19 савета изабраних непосредно, док су чатири мањине бирале такозване електорске скупштине.

Мађари су највећа мањинска заједница у Србији, њена главна партија (СВМ) је поново у коалицији са владајућом Српском напредном странком, а у новој влади Ане Брнабић има осам државних секретара.

За Варош РТВ пише Срђан Басић