Изложена највећа дела Саве Шумановића

Нови Сад – Изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата” отворена је синоћ , чиме је отпочела четврта недеља Калеидоскопа културе, Спомен збирици Павла Бељанског у Новом Саду.Ова изложба је јединствена у Србији, а представља највећи број дела Саве Шумановића на једном месту и три музеја која су места поставке, а то су Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија Матице српске и Галерија слика „Сава Шумановић” из Шида.

„Вечерас је изузетан дан за Град Нови Сад и Србију, а посебно за бројне људе који у култури раде и за њу живе. Могућност да српска публика може да види један изузетан национални пројекат који истовремено има велики регионални и европски значај, сматрам драгоценим догађајем у култури и успешним резултатом културне сарадње четири земље – Србије, Хрватске, Северне Македоније и Француске“, рекла је помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић на отварању изложбе „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ на Тргу галерија, чиме је почела недељa визуелне уметности у оквиру Калеидоскопа културе у Новом Саду.

Помоћница министра је истакла да ће публика по први пут имати прилику да се уживо, на три локације, упозна са делима као што су „Купачице“ из француских музеја Онофлер и Ларошел, „Турско купатило“ из Националне галерије Републике Северне Македоније, „Шиђанке“, „Лучки агент“ Националне галерије Музеја модерне и савремене умјетности из Ријеке. По први пут ће на једном месту, после 70 година, а под кровом Галерије Матице српске, моћи да се виде дела из колекција Дорић, чији је откуп пружио важну подршку даљем усавршавању и развоју уметничке каријере Саве Шумановића. Изложба обухвата највећи број дела једног од најзначајнијих српских слика која су приказана у Спомен-збирци Павла Бељанског, Галерији Матице српске и Галерији слика „Сава Шумановић” у Шиду.

Извор: Министарство културе и информисања Србије