Камен темељац за пругу Будимпешта – Београд

Кишкунхалаш, 15. октобар 2021. – После 15-омесечног одлагања званично је положен кеман темљац будуће „брзе пруге“ између Будимпеште и Београда, која би, према најновијим прогнозама, требало да буде отворена 2025. године.

Свечаности у Кишкухалашу су присутвовали мађарски министар иновација и технологије Ласло Палкович (Palkovics László innovációs és technológiai miniszter), српски министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, генерални директор Мађарске државне железнице (МАВ) Роберт Хомоља    (Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója), представници кинеских компанија и други.

Министри су истакли да се ради о стратешкој инвестицији која ће позитивно утицати на привредни развој и наставак плодне сарадње две земље, као и на односе Мађарске и Србије са Кином. Нова пруга између две престонице се, наиме, уклапа у свеобухватни кинески пројекат „Појас и пут“, јер би била део железничке трасе од грчке луке Пиреј (где стиже добар део кинеске робе) ка Централној Европи.

Ту идеју је још 2015. јавно изнео Александар Вучић, тада премијер Србије, а она је формално обликована годину дана касније на самиту челника 16 земаља Источне и Средње Европе и Кине у Београду. Први документ од реализацији прве фазе је потписан 2017. у Пекингу, па се очекивало да ће радови веома брзо почети. Постављање камена темељца за пругу Будимпешта-БеоградФото: ХВГ

Показало се, међутим, да споразум три стране (Србије, Мађарске и Кине), није једноставно остварити, а прави разлози кашњења никада нису јавно обелодањени. У Мађарској је морао да се понови тендер за главног извођача радова, јер је наводно прва понуда била прескупа и није све учињено према регулативи Европске уније о слободи надметања, па је изгубљена једна година, а у Србији је, поред осталог, укључен још један финансијер и извођач. Деоницу од Старе Пазове до Новог Сада, наиме, ради Руска државна железница трошећи руски кредит, а због тешког терена код Чортановаца рок за завршетак је померен до почетка следеће године.

Наша страна би ускоро требало да почне реконструкцију пруге Нови Сад – Суботица – Келебија у дужини од 107 километара, а Мађарска је у обавези да реновира трасу Шорокшар – Келебија.

Укупна дужина пруге је око 350 километара, а моћи ће да се пређе за проближно три сата.

Фото: Железнико чвориште у Будимпешти (МТИ)

Нема сумње та ће то тада бити најмодрнија железничка линија у региону, али обе владе избегавају да говоре о исплативости инвестиције од најмање две милијарде долара. Угледни мађарски привредни несељник „ХВГ“ сматра да ће се уложени новац најбрже вратити тек за 140 година, док влада Виктора Орбана верује да ће Будинпешта постати логистички и царински центар Кине у Европи, што ће земљи донети велике приходе.

И званични Београд рачуна на транзитне таксе, али и на предности  добре железнике повезаности са Европском унијом.

За Варош РТВ пише Срђан Басић