Каталин Новак: Да нас Европска унија не уцењује

Председница Мађарске Каталин Новак је још једном критиковала институције Европске уније због настојања да казне званичну Будимпешту због наводног непоштовања начела правне државе и ставова о мигрантима и санкцијама према Русији.

„Предуслови за нашу сарадњу и разумевање су да нас не уцењују, ни новцем који нам следује, нити идеологијом коју су Мађари одбацили. Мађарска жели да оснажи Европу, да ојача њен глас. Само тако имамо шансу да одбранимо њне становнике и сачувамо историјске и културне тековине које су Европу учиниле великом“, истакла је Новак у празничном говору у Секешфехервару.

Председница Мађарске, којој је управо истекло сто дана од преузимања дужности, запитала се да ли се може и сме славити Дан Светог Иштвана, оснивача државе, када у суседству грми оружје, када због рата привреда трпи тешке ударце, а цене лете у небо. Убрзо је и следио и одговор да треба, можда и више него раније, како би се из перспективе давне прошлости схватила садашњост и донеле мудре одлуке за будућност.

„Желим да нас Бог сачува од рата и да наши војници и породице живе у миру, да не дозволи да наши младићи оду у бој и да не постанемо арена борбе великих сила. Ми, руководиоци земље, учинићемо све да на мађарској земљи не тече крв“, додала је Каталин Новак у некадашњој мађарској престоницици, која се, управо због еконоске кризе, одрекла празничног ватромета.

Каталин Новак у Секешфехервару (Фото: Хирек)

Ватромет је, међутим, требало да се одржи у Будимпеште, али је због лошег времена померен за недељу дана. Већина манифестација у матици и суседним државама је, ипак, одржана по раније утврђеном програму, а 20. август, посвећен оснивачу мађарске државе и поборнику хришћанства, због чега је постхумно проглашен свецем, поново је послужио да се истакне јединство мађарске нације, као и њен просперитет у Карпатском басену, али и свуда по свету.