Каталин Новак нови председник Мађарске

Будимпешта, 10. март 2022.- Бивша министарка без портфеља задужена за породицу и омладину, Каталин Новак, постала је нови, шести председник Мађарске од промене друштвеног уређења у земљи 1990. године и прва жена која је у историји Мађарске изабрана на ту функцију.

То су великом већином гласова одлучили посланици мађарског парламента, прихватајући раније пристигли предлог владајућег Фидеса и премијера Виктора Орбана.

За Новак је гласало 137 делегата Фидеса и демохришћана, што је било више од неопходне двотрећинске већине у здању од 199 места, док је  кандидат опозиције, економиста Петер Рона, добио подршку 51 посланика.

Представници опозиционих партија нису присуствовали проглашењу победника, а наследница Јаноша Адера, која ће од њега преузети дужност 10. маја, одмах је положила заклетву.    

Каталин Новак полаже заклетву (Фото: МТИ)

Новак је рођена 1977. године у Сегедину, стекла је дипломе три факултета, Економског и Факултета за државну управу у Будимпешти и Научног универзитета у родном граду, а завршила је и правне студије у Паризу.

Радни век је започела у Министарству спољних послова као референт да би, након 2010, постала саветница министру Јаношу Мартоњију. Потом је прешла у Министарство за људске ресурсе као шеф кабинета Золтана Балога.

Питањима породице и омладине бави се од 2014, а протеклих пет година је била и потпредседница Фидеса задужена за спољну политику. Одлуку да ће она постати шеф државе саопштио је лично Орбан 21. децембра прошле године.

Према мађарском Уставу, председник има више протоколарна него стварна овлашћења. Зато се и бира у парламенту, а не непосредно, али има интегративну улогу и велики углед у друштву. Ту функцију су, након пада комунизма, обављали Арпад Генц, Ференц Мадл, Ласло Шољом, Пал Шмит и Адер, а привремено у својству вршиооца дужности и тадашњи председници парламента, Маћаш Сиреш и Ласло Кевер.

Мандат шефа државе траје пет година и могућа су само два мандата.  

За Варош РТВ пише Срђан Басић