Каталин Новак нови председник Мађарске?

Будимпешта, децембар – Министарка за породичну политику Каталин Новак ће, по свему судећи, наследити Јаноша Адера на функцији председника Мађарске, јер се за њу одлучило руководство владајућег Фидеса.

То је, на међународној конференцији за новинаре у Будимпешти, лично најавио први човек те странке и премијер Виктор Орбан, изразивши жаљење што Устав не дозвољава трећи реизбор. Адеру, наиме, 10. маја истиче други мандат и он ће морати да напусти будимску Палату „Шандор“, резиденцију шефа државе.

Избор новог председника Мађарске обавиће се, такође по слову закона, најраније два, а најкасније месец дана пре истека мандата актуелног, што значи да ће то учинити посланици у садашњем сазиву, нешто пре парламентарних избора, који би требало да се одрже крајем априла или почетком маја идуће године.

То је разлог више да се верује како ће 44-огодишња кандидаткиња сигурно добити поверење, пошто Фидес и сателитска Хришћанско-демократска народна партија имају двотрећинску већину у прелепом здању на Кошутовом тргу у мађарској престоници.

Политички аналитичари оцењују да је владајућа странка повукла добар потез, да је то својеврсна клопка за опозицију, која не би смела фронтално да нападне особу у чијој политичкој и приватној биографији нема ни једне мрље.

Симпатична и увек насмејана Каталин Новак је, наиме, максимално лојална Орбану, али није острашћени политичар с којим се не може разговаати, сем преко нишана.

Фото: инстаграм страница Каталин Новак

Опозиција, ипак, има низ замерки на њен рачун. Донедавно је, поред низа других функција, била и потпредседница Фидеса, а и у статуту те странке пише да би председник Мађарске требало да буде особа од најширег друштвеног угледа, коју ће прихватити велика већина грађана.

Заједнички предводник изборне листе опозиције Петер Марки-Зај каже да Новак носи „Орбанову минђушу“, слично мисли и члан руководства Моментума Андраш Фекете-Ђер тврдећи да је она не само „Орбанова марионета, већ и саучесник“, док председник Демократске коалиције Ференц Ђурчањ сматра да је Фидес овим потезом „убио последњу искру наде да ће први грађанин земље представљати све њене становнике“. „Шеф државе ће бити заменик партијског секретара у једној партијској држави и тиме понизити титулу председника“, додао је бивши премијер.

Каталин Новак је рођена у Сегедину 1977. године, где је завршила Правни факултет. Има и диплому Економског факултета на Универзитету „Корвинус“ у Будимпешти, а правне науке је изучавала и у Паризу. Говори француски, енглески и немачки, нешто и шпански, а политичку каријеру је започела пре две деценије као референт у Министарству спољних послова.

Пре седам година је именована за државну секретарку за породицу и омладину, а лане је унапређена у министарку без портфеља задужену за демографска питања.

Удата је за Иштвана Атилу Вереша, директора за девизне послове у Народној банци Мађарске, с којим има троје деце – Адама, Тамаша и Кату.