Каталин Новак прва жена на челу Мађарске

На пригодној свечаности испред парламента данас је и званично инаугурисан шести председник Мађарске у посткомунистичкој ери, окончаној 1990. године. Први пут то је једна жена, Каталин Новак, коју су посланици највишег представничког тела земље изабрали  10. марта, а на дужност је ступила два месеца касније, када је истекао други мандат њеног претходника Јаноша Адера. 

Церемонија на Кошутовом тргу почела је војним почастима, a резултате гласања саопштио је поново изабрани председник парламента Ласло Кевер.

Двадесетминутни говор нове станарке Палате „Шандор“, резиденције шефа државе у Будиму, одисао је емоцијама и општим местима, а главне теме су биле заштита породица, посебно деце и омладине, јединство нације и даљи просперитет. Најавила је светлу будућност Мађарске на коју се сада надвила сенка украјинско-руског рата, уз опаску да је земља заслужила одличну оцену из хуманости и солидарности, али да ће и даље на првом месту штитит мађарске интересе насупрот притисцима из Брисела и Вашингтона.

Каталин Новак је однос према збивањима у источном суседству сажела у 10 тачака, које смо и раније чули од премијера Виктора Орбана.

„Осуђујемо Путинови агресију на једну независну, суверену земљу, заувек ћемо рећи не сваком покушају обнове Совјетског Савеза, залажемо се за мир овде у Мађарској, као и у суседству, јер желимо да добијемо мир, а не рат“, изјавила је нова председница, која је на ту више протоколарну, али не и безначајну функцију ступила после Арпада Генца, Ференца Мадла, Ласла Шољома, Пала Шмита и Адера. 

Према њеним речима Мађарска тражи кажњавање ратних злочинаца, увек је на страни жртава и правде, испуниће оно што је обавезна пема чланству у Европској унији (ЕУ) и НАТО, али није спремна на потезе који ће више штетити становницима Мађарске, него Русији. 

„Не желимо да се ни по коју цену лишити више пута избореног суверенита, подржавамо улазак Украјине у ЕУ, спремни смо да преузмено улогу посредника у мировним преговорима, а штитићемо права мађарске мањине у Украјини и после рата“, закључила је Новак. 

Програм је настављен њеном омиљеном песмом у изведби познате певачице Магдолне Ружа и сплетом народних плесова, а потом су сви заинтересовани позвани да дођу у Палату „Шандор“, нови дом Каталин Новак, њеног мужа Иштвана Вереша и троје деце – Адама Кате и Тамаша. 

Новак је рођена 6. септембра 1977. године у Сегедину, где је завршила основну школу, гимназију и Правни факултет, економске студије је окончала у Будимпешти, а школовала се и у Лос Анђелесу и Паризу. Говори пет језика, а највише се у досадашњој каријери бавила породичном и омладинском политиком – најпре као државни секретар, а затим и као министар без портфеља. 

Мандат шефа државе у Мађарској траје пет година и може да се понови још само једном.

Срђан Басић   

Фото: Каталин Новак говори на инаугурацији (Мађар хирлап)