Каталин Новак средином септембра на Косову

Будимпешта – Председница Мађарске Каталин Новак средином септембра ће посетити Косово и Метохију, где ће се састатати с мађарским војницима у оквиру Косовских снага (КФОР – Kosovo Force).   То се наводи у саопштењу њеног Кабинета након сусрета председнице са начелником Генералштаба Мађарске армије генерал-потпуковником Ромулусом Русин-Сендијем у „Палати Шандор“, резиденцији шефа државе у Будиму.

Каталин Новак је по Уставу врховни командант оружених снага Мађарске и са својим гостом је размотрила најактуелнија безбедносна питања, пре свега оружани конфликт у Украјини и нестабилну ситуацију на Косову и Метохији.   Договорено је да председница Мађарске отпутује у Приштину 13. септембра и током дводневне посете упозна се са животом и радом мађарског контингента унутар КФОР-а, који се налази под директном управом НАТО пакта, чији је Мађарска члан од 12. марта 1999. године.

Каталин Новак и Ромулус Русин-Сенди у Дворани огледала „Палате Шандор“ (Фото: МТИ)

Косовске снаге су формиране само неколико месеци касније и међу 28 земаља које су послале своје војнике од самог почетка налази се и Мађарска. Штавише, њен контингент је међу најбројнијим, јер од око 4.000 припадника мировних снага 10 одсто су Мађари, стационирани у Новом Селу.

Значај мађарских мировњака је утолико већи што се од 15. октобра прошле године на челу целог КФОР-а први пут налази један мађарски официр. Тада је, наиме, генерал-мајор Ференц Кајари једногодишње управљање мисијом преузео од италијанског колеге Франка Федеричија.

Припадници мађарског контингента се, иначе, смењују сваких шест месеци, а претходна замена догодила се 21. марта ове године. Сем нових војника стигао је и нови командант: потпуковника Иштвана Варгу наследио је потпуковник Саболч Рац.

За Варош РТВ пише Срђан Басић