Каталин Новак у петак путује у Србију

Будимпешта- Председница Мађарске Каталин Новак, која је јуче у резиденцији шефа државе, у Палати „Шандор“ у Будиму, приредила пријем за српског патријарха Порфирија и његову пратњу, отпутоваће у петак у своју прву званичну посету Србији, наводи влади близак „Мађар хирлап“.

„Трагам за оним што нам је заједничко“, навела је Новак на друштвеним мрежама након свог јучерашњег сусрета са председником Скупштине Војводине и лидером Савеза војвођанских Мађара Иштваном Пастором, од кога је, како је истакла, „добила јасну слику садашње ситуације“.

„Заједнички нам је став да би миграцију требало зауставити много раније, а не на мађарско-српској граници, а мигранти озбиљне проблеме стварају и Војводини“, додала је мађарска председница, која је ту функцију преузела од Јаноша Адера 10. маја ове године.

Каталин Новак, Јанош Пастор (Фото: Фејсбук)

Према њеним речима и Мађари и Срби су присталице мира, залажу се за помоћ младим брачним паровима и заштиту породица, а заједничко им је настојање да се очувају култура, традиција и национални идентитети.

Суштинска власт у Мађарској припада премијеру, многи сматрају да је шеф државе само протоколарна личност, али он, према Уставу, оличава национално јединство, брине се о демократском функционисању државних органа и врховни је командант оружаних снага земље.