Ко зна више о Сентандреји

Сентандреја – Током протеклих дана у Сентандреји су одржани пригодни програми, дечје радионице и квиз на којем су учесници показали своје знање из историје Сентандреје. У програму су учествовали ученици свих сентандрејских основних школа а циљ је био да се деца упознају са славном историјом града у којем живе. Незаобилазна тачка била је управо српско духовно и културно наслеђе као и живо присуство Срба данас.

Организовано је такмичење из завичајне историје за више разреде осам локалних основних школа у Сентандреји. На иницијативу Ференци музеја који је осмислио овај програм, ученици су кроз квиз питања одмерили своје знање из области завичајне историје, па су се одређена питања односила и на културно наслеђе Срба у Мађарској.

Тако су у Српском црквеном музеју учесници квиза одговарали на различита питања која су се односила на: Велику сеобу под патријархом Арсенијем III Чарнојевићем, досељавање Срба у Сентандреју или грађење српских цркава током 18. века. Препознавали су византијске утицаје на српску уметност средњег и новог века, као и стилске новине које наступају током 18 века.

Циљ овог такмичења је био, између осталог, да се основци поред мађарске историје и културног наслеђа упознају и са српским споменицима и културном баштином у Сентандреји.

Извор: Српски црквени музеј у Сентандреји