Kомшић назвао Орбана фашистом

Председавајући трочланог Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић јавно је изнео увредљиве речи на рачун мађарског премијера Виктора Орбана, чиме је само долио уље на ватру затегнутих односа званичног Сарајева и Будимпеште, који се већ неколико месеци налазе на силазној линији.

Члан Предсдништва БиХ формално из хрватских редова, мада је дошао на власт гласовима Бошњака, упозорио је  да земљи прети велика опасност због, како је рекао, настојања српског колеге Милорада Додика да отцепи Републику Српску, што би неминовно изазвало субове.

„Опстанак Босне и Херцеговине доводи се у питање од Додика и фашиста попут њега, Орбана и сличних“ додао је Комшић  у интервјуу празничном броју београдског листа „Данас“.

Тиме је још једном потврдио да мађарски лидер није добро дошао, али није најавио отказивање Орбанове посете Сарајеву заказане за 25. јануар.

„Што се Орбана тиче, њега је у посету позвао председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија, кадар СНСД и Милорада Додика, па нека га он и угости“, закључио је Комшић.  

Mилорад Додик, Виктор Орбан ( Фото: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA)

Бурне, негативне реакције бошњачких званичника уследиле су након изјаве председника мађарске владе да пријем Босне и Херцеговине у Европску унију носи одређене ризике.

„Учинићу све што је у мојој моћи да убедим велике европске лидере да је из безбедносних разлога кључно питање како ћемо решити сигурност у држави у којој живи два милиона муслимана, а чињеница је да је Балкан ближи Мађарској него већини чланица ЕУ“, рекао је Орбан на међународној конференцији за новинаре у Будимпешти крајем децембра.

Пресу је присуствовао и спољнополитички портпарол владе Золтан Ковач, који је на свом Твидер налогу поновио (на енглеском): „Кад је Босна у питању изазов је како (у ЕУ) интегрисати једну државу заједно са њених два милиона муслимана“.

На те опаске први се огласио бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић, истичући да је оно што се чуло у Будимпешти „срамно и грубо“. Још оштрији је био главни муфтија Хусеин Кавазовић, који у писаном саопштењу навео да је „Орбан ксенофоб и расиста“, чија политика подсећа на „фашистичку и нацистичку идеологију, које су довеле до истребљења народа, холокауста и сличних страхота“. Муфтија је, у том контексту, подсетио и да су муслимани у БиХ аутохтони народ, који вековима живи у Европи.

Пре тих вербалних варница уочљиво је било нагло јачање пријатељства између Орбана и Додика, мада актуелна мађарска влада све до пре две године није обраћала посебну пажњу на Републику Српску. Онда је следио заокрет, мађарски лидер је стао на страну босанских Срба.

„Балкан се не може стабилизовати без Срба и Балкан се не може стабилизовати без Босне и Херцеговине. А Босна и Херцеговина се не може стабилизовати док се Србима на врате права која им припадају. То је наша логика. Кључ Балкана је Србија, адносно српски народ“, објаснио је Орбан на поменутој конференцији за новинаре.

Мађарска влада је у више наврата и практично помогла Републици Српској. Додик је протеклих месеци, сам или са председником Србије Александром Вучићем, неколико пута боравио у Будимпешти, а Орбан је 6. новембра долетео у Бањалуку и у Лакташима разговарао са својим домаћином, када је и најавио помоћ од 100 милиона евра.

За Варош РТВ пише Срђан Басић