Леринц Месарош поново најбогатији Мађар

Будимпешта – Леринц Месарош (Mészáros Lörinc) поново је, после краће паузе, доспео на чело листе најбогатијих држављана Мађарске – наводи се у најновијем извештају америчког бизнис магазина „Форбс“ (Forbes) са седиштем у Њу Џерзију, преноси будимпештанска „Непсава“.
Школски друг мађарског премијера Виктора Орбана и његов комшија у Фелчуту, некадашњи градоначелник тог места, а пре тога сервисер гасних бојлера, наставио је са енормним богаћењем, а његова садашња имовина процењена је на 591,3 милијарде форинти, за чак 150 милијарди већа него пре годину дана. Стекао их је пре свега учешњем на јавним тендерима, које је расписала држава.


Леринц Месарош са супругом (Фото: Википедија)

На другом месту је дугогодишњи рекордер Шандор Чањи ( Csányi Sándor), власник ОТП банке, који се све више окреће аграру, па његова компанија „Бонафарм“ представља нешто више од половине укупне имовине вредне 573,7 милијарди форинти.
Иза њих следе први човек МПФ холдинга Жолт Фелчути (Felcsuti Zolt) (442,9), лидер на тржишту некретнина Тибор Вереш (Veres Tibor) (438,2) и оснивач једног порно портала и дугих интернет видео услуга Ђерђ Гаћан (György Gattyán) (424,8), који је најавио да ће као независни какндидат учествовати на наредним изборима за Европски парламент.
Орбанов зет Иштван Тиборц (Tiborcz István), супруг премијерове треће кћерке Рахел, налази се на „тек“ 27. месту, са поседима процењеним на 75,3 милијарде евра, а председник мађарске владе је у више наврата, упитан како тумачи нагло богаћење људи у свом непосредном окружењу, рекао да се „влада не меша у приватне привредне токове“.
Мађарски медији у групу на неки начин повлашћених личности убраја и Марију Шмит (Schmidt Mária), годинама генералну директорицу будимпештанске „Куће терора“, музеја нацистичких и комунистичких злодела, иначе власницу неколико хотела, вредних укупно 60,6 милијарди форинти. Том имовином она је доспела на 38. место „Форбсове“ листе 50 најбогатијих Мађара, а прва је међу дамама.

За Варош РТВ С. Басић