Мађарска и даље против ембарга на руску нафту

Будимпешта, 09. мај 2022.- Мађарска влада се није сложила ни са најновијом верзијом Европске комисије (ЕК) о увођењу ембарга на увоз руске нафте, а тај став није променила ни јучерашња изненадна посета председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен Будимпешти.

„Известан напредак је постигнут, учињен је мали корак напред ка усвајању новог пакета санкција против Русије, али нећемо дозволити да цену рата плате мађарски грађани“, изјавио је министар спољне трговине и дипломатије Петер Сијарто након разговора високе гошће из Брисела са мађарским премијером Виктором Орбаном у некадашњем Кармелита манастиру, од недавно новом седишту Владе.  

Према његовим речима главна тема сусрета био је утицај нових мера против Москве на мађарску привреду, а домаћини су поновили да је толика зависност земље од руских енергената да би додатне санкције крајње неповољно деловале на економију и стандард становништва.

„Све дотле док ЕК не понуди решење за те наше проблеме, Мађарска неће моћи да подржи најновији пакет мера. Енергетска ситуација у Мађарској је тренутно стабилна, а ревидирани предлог без компензација би представљао атомску бомбу бачену на нашу привреду“, закључио је Сијарто.

Поређење са атомском бомбом први је изнео Орбан у редовном интервјуу петком на Радио-Кошуту, уз истовремену оптужбу на рачун Фон дер Лајен да је управо она „разбила европско јединство“. Мађарски премијер, тренутно у својству поновног мандатара, подсетио је, наиме, да је на недавном самиту Европске уније у Версају постигнута сагласност да свака чланица, с обзиром на енергетске специфичности, сама донесе одлуку какве ће санкције подржати, а не да се исто решење намеће свима.

Урсула фон дер Лајен и Виктор Орбан у Будимпешти (Фото: МТИ)

Председница ЕК је, по свему судећи, ћутке прешла преко те прозивке и дошла у Будимпешту да се лично види са мађарским лидером.

„Разговор са премијером Виктором Орбаном је био користан, помогао је у томе да јасније видимо утицај санкција на енергетску безбедност земаља ЕУ. Дошло је до напретка, али постоји потреба за наставком рада. Сазваћу једну видео конференцију уз учешће високих представника региона како би ојачали сарадњу у даљој изградњи инфраструктуре у области енергетике“, навела је Усула вон дер Лајен на свом твитер налогу.

За Варош РТВ пише Срђан Басић