Мађарска остаје при двојним ценама горива

Будимпешта – Упркос упозорењима из Брисела о недопустивој дискриминацији и захтевима да се подробно објасне двоструке цене бензина и дизела на мађарским пумпама, мађарска влада остаје при одлуци да гориво за странце буде знатно скупље.

„Поскупљење енергената је изазвао рат, а у ратно време влада има право да заштити грађане Мађарске, због чега су и лимитиране цене горива“, наводи се у одговору Министарства за технологију и привреду АТВ телевизији.

Бензинска пумпа у Мађарској (Фото: Мађар хирлап)

Питање независне мађарске телевизије је упућено након што је повереник Европске комисије за унутрашње тржиште Тјери Бретон затражио објашњење од руководиоца поменутог ресора Ласла Палковича о двојним ценама на мађарским бензиснким станицама, које су уредбом владе ступиле на снагу прошлог петак.

„Тражимо од мађарске владе да суспендује дату уредбу све док се не утврди да ли је она у сагласности са нормама Европске уније, а цео случај би могао да доспе и пред Европски суд“, додаје се у писму француског представника у Бриселу.

Још оштрије је реаговао хрватски премијер Андреј Пленковић, који је на конгресу Народних партија у Ротердаму рекао да се „несумњиво ради о недопустивој дискриминацији грађана Уније“,  што је лично предочио и мађарском колеги Виктору Орбану. Из Беча су се, пак, чули гласови да се ради о новом подизању „гвоздене завесе“.

Водећи министар у Министарском председништву Гергељ Гуљаш је, на редовној конференцији за новинаре након седнице владе, изјавио да ће до даљњег домаћи возачи, са мађарским регистрационим таблицама и саобраћајним дозволама плаћати гориво 480 форинти по литри, док ће за странце та цена изностити 772-774 форинте, што је за 50-60 одсто скупље.  

На питање новинара да ли је заиста у питању дискриминација, Гуљаш је одговорио да се ради о „новој ситуацији и да у ЕУ до сада нису замрзаване цене било чега“.

„Ја у Аустрији не могу да танкујем за 480 форинти“, закључио је министар.  

Генерални директор Мађарске нафтне компаније (Мол) Жолт Хернади је иујавио да је одлука владе о замрзавању цена горива била оправдана, али да би већ у јулу требало да почне постепено враћање на тржишне услове.

Двојне цене су, иначе, изазвале приличну пометњу на мађарским пумпама, што је довело до споријег пружања услуга, али и повремене жучне расправе, због чега је на неким местима морала да интервенише и полиција.

За Варош РТВ пише Срђан Басић