Мађарска почела да испуњава обећање, остале сумње у Европском парламенту

У току је изузетно радна недеља у мађарском парламенту, како би се на време усвојио сет закона који тражи Европска унија (ЕУ), али у Европском парламенту (ЕП) већина посланика сматра да се ради о само привидним мерама како би се заварали бриселски званичници  и повукли предлог о суспензији 7,5 милијарди евра намењених Мађарској.  

Европска комисија је 18. септебра заузела став да је неопходно заштитити текући европски буџет (2021-2027) од ненаменских трошења и дала рок мађарској влади од три месеца да оснажи владавину права, пре свега на пољу корупције и криминала. Влада Виктора Орбана је доставила програм од 17 тачака како би  спречила суспензију 65 процената средстава из кохезионих извора, преко потребних у ово кризно време.  

У понедељак је за иницијативу названу „Измена појединих закона везаних за контролу трошења новца из европских фондова“ гласао 151 посланик, 12 је било против, а 19 уздржаних. Посланицима из владајуће коалиције Фидеса и Хришћанско-демократске народне партије придружиле су се колеге из Моментума и Јобика, Демократска косалиција је била против, удржали су се представници Мађарске социјалистичке партије, Дијалога и Наше домовине, док делегати либералног ЛМП нису били присутни.

Најважније је било усвајање Законодавног акта, којим ће убудуће чак 90 одсто свих конкурса за доделу новца морати да прође јавну расправу. Изузетак су државне дотације, финансијске обавезе, међународни уговори и оснивачке инвестиције.

Упаљено је зелено светло за оснивање Интегративног уреда, независног тела које ће контролисати токове новца пристигле из Брисела, а уз њега ће се формирати и Антикорупцијска радна група, као и Одбор за подобност.

Дан касније, на пленарној седници ЕП у Стразбуру, посланици из умерено конзервативних, левих и либералних фракција су оценили да потези мађарске владе нису довољно убедљиви и свеобухватни и да би Мађарској, уместо привременог замрзавања требало дефинитино одузети 15 одсто укупне своте из садашњег седногодишњег буџета.

Велико негодовање су, природно, изразили посланици Фидеса, а Балаж Хидвеги је оптужио критичаре да се ради о „идеолошком нападу“ на Мађарску, али и друге десничарске и националне владе у ЕУ, помињући Пољску и нову коалицију у Италији.

Европски повереник за буџет и управу Јоханес Хан је истакао да Европска комисија помно прати дешавања у Будимпешти, поновио низ примедби на функционисање правне државе у Мађарској, али и позвао посланике да се мало уздрже и виде шта ће се у наредним недељама догодити. Коначне одлуке о „случају Мађарска“ се очекују до краја године.

За Варош РТВ пише Срђан Басић