Мађарска против нових санкција, а огромна већина фидесоваца сматра да Руси нису одговорни за рат

Будимпешта – Званична Будимпешта нема намеру ни да разговара о новим сакцијама Европске уније према Русији у области енергетике, уверена да су штете далеко веће од користи. Истовремено једна анкета показује да међу члановима и присталицама владајућег Фидеса само три одсто мисли да су Руси криви за рат у Украјини.

Став мађарске владе потврдио је министар спољне трговине и дипломатије Петер Сијарто након телефонског разговора са естонском колегиницом Урмас Реинсалу, чија влада је иницирала нови, седми пакет санкција против Москве.

„Снабдевање Мађарске нафтом и гасом је тренутно физички немогуће обезбедити без руских извора, а нећемо дозволити да нашим суграђанима наметну финансирање ратних цена“, истакао је министар на друштвеним мрежама.

Управо је Сијарто, да подсетимо, пре месец дана боравио у Москви тражећи од руског министра спољних послова Сергеја Лаврова додатних 700 милиона кубних метара гаса.

Петер Сијарто (Фото: Фејсбук)

Мишљење премијера Виктора Орбана да је Запад главни кривац за избијање рата у Украјини, јер је упорно одбијао руске захтеве да се НАТО не шири даље ка истоку, јер се тиме угрожава безбедност највеће државе света, подржава огромна већина фидесоваца.

Најновије истраживање будимпештанског института „Идеа“ показује да само три процента поклоника Фидеса, који су му већ трећи мандат узастопно омогућили двотрећинску већину у парламенту, сматра да су Руси криви за оружани сукоб, а њих још мање (2 одсто) да је руска страна одговорна што рат ни после пола године још није окончан.

Четири пута више фидесоваца  (12 одсто) Украјину криви за почетак инвазије, јер није прихватила неутралност у актуелном светском поретку, а на спољном плану то су Сједињене Америчке Државе.

С друге стране, чак 64 процента анкетираних присталица опозиције верује да су Руси одговорни за рат у суседству, што указује на велику подељеност у мађарском друштву. Они су, међутим, бројчано у мањини, што су показали и општи избори одржани 3. априла.

Анкета је обављена од 27. јула до 7. августа, а обухватила је 1.800 пунолетних испитаника широм земље.

За Варош РТВ пише Срђан Басић