Мађарска увела ванредно стање у енергетици

Будимпешта – Мађарска влада је, због рата у Украјини и санкција Европске уније против Русије, прогласила ванредно стање у области енерегетике, са циљем да се и у наредном периоду, а пре свега у зимским месецима, обезбеди довољно гаса, нафте и струје за домаћинства и привреду.

То је јавности саопштио водећи министар у Министарском председништву Гергељ Гуљаш, након седнице владе на којој је усвојено седам тачака акционог плана, који ће ступити на снагу већ 1. августа.

Гергеј Гујаш (Фото: Непсава)

Главна мера је паралелно повећање домаће производње енергената и смањење потрошње, а министар спољне трговине и дипломатије Петер Сијарто је овлашћен да покуша да обезбеди додатне количине гаса. Дат је налог да се вађење домаћег плина повећа са 1,5 на две милијарде кубних метара годишње, као и да се копање лигнита и других врста угља подигне на виши ниво. Одлучено је да се блокови термоцентрале „Матра“ поново ставе у погон и да се продужи век трајања атомске централе „Пакш“.

Влада је истовремено привремено забранило извоз природног гаса, сирове нафте, деривата и огревног дрвета, што се не односи на количине које се налазе у складиштима закупљеним од стране других држава, међу којима је и Србија.

Према речима Гуљаша програм смањења режијских трошкова становништва ће се наставити, али само до одређене границе – до нивоа просечне потрошње.    

„У Мађарској просечна потрошња струје износи 210 киловат сати месечно, односно 2.523 киловат сата годишње, гаса 144, то значи 1.729 кубних метара, а ко премаши ту количини разлику ће плаћати по тржишним ценама“, додао је министар на конференцији за новинаре.

Државни секретар задужен за поменути владин програм Силард Немет је у том контексту напоменуо да би просечно домаћинство без смањења режијских трошква електричну енергију плаћало 50.800, а плин око 159.000 форинти, а овако трошкови износе 7.750, односно непуних 16.000 форинти месечно.

Председница Мађарске Каталин Новак је ових дана, током боравка у Рио де Жанеиру, рекла да је „Бразил првак света у фудбалу, а Мађарска најбоља на планети у помоћи породицама“.