Мађарски избори: Украјина постала главна тема

Будимпешта, 29. март 2022.- Неколико дана уочи парламентарних избора у Мађарској, када су супротстављене стране исцрпел готово све поруке грађанима, најактуелнији међународни догађај, рат у Украјини, прелио се и на домаћи терен. Владајућа коалиција Фидеса и демохришћана, уз сву могућу помоћ избеглицама из источног суседства, следи искључиво мађарске интересе, док би шест водећих опозиционих партија, окупљених у савезу „Јединствено за Мађарску“, доследније пратило потезе Европске комисије.  

„Уколико на изборима 3. априла победе Фидес и Хришћанско- демократска народна партија (ХДНП) онда ћемо избећи рат, а ако тријумфује лево-либерална страна бићемо увучени у оружани сукоб“, изјавио је премијер и лидер владајућих младих демократа Виктор Орбан током предизборног митинга у Ђеру.

Први човек Мађарске је, нешто раније на свом Фејсбук профилу, истакао да је улог бирача порастао, јер би десничарске и левичарске странке реаговале другачије на рат у Украјини.

Виктор Орбан (Фото: МТИ/ Бенко Вивиен)

„Став владе је јасан: то је украјинско-руски рат, није наш рат, али нам је срце на страни нападнутих. Нико не може да тражи од нас да у рат с којим немамо ништа шаљемо своје војнике или оружје“, додао је Орбан.

Кандидат за премијера Уједињене опозиције Петер Марки-Зај је делимично, када је о рату у Украјини реч, изменио став. Док се на почетку руске инвезије залагао за пријем Украјине у НАТО, а слање мађарских војника на фронт није сматрао „незамисливим“, сада истиче да би требало остати при НАТО становишту о директном неукључивању у конфликт.

Победник опозиционих предизбора је учествовао на недавном антиратном митингу испред руске амбасаде у Будимпешти, а у писму украјинском председнику Володимиру Зеленском, прослеђеном посредством украјинског посланствам, изразио је искрено саучешће због жртава, упутио речи солидарности и подршке украјинском руковоству и целом народу.

Колико ће ова спољнополитичка тема утицати на мађарске гласаче знаће се већ у недељу увече, а према најновијем истраживању угледног будимпештанског Института Завец владине и опзиционе странке се налазе на готово истоветним позицијама: Фидес-ХДНП подржава 41, а главне ривале 39 одсто сигурних бирача. Остаје, дакле, битка за једну петину још увек неопредељених, или апстинената.

За Варош РТВ пише Срђан Басић