Мађарски официр први пут на челу КФОР-а

Будимпешта, октобар 2021. – Од 15. октобра команду над мировним снагама НАТО пакта на Косову и Метохији (КФОР – Kosovo Force) преузео је генерал-мајор Ференц Кајари (Kajári Ferenc vezérőrnagy) и на тој функцији ће остати наредних годину дана.

Генерал Кајари је 26. командант КФОР-а од његовог оснивања јуна 1999. године (два дана након усвајања Резолуције Уједињених нација 1244), а први из редова Мађарске армије (МА). Задатак је преузео од италијанског колеге Франка Федеричија, а свечаности у Приштини присуствовали су и мађарски министар одбране Тибор Бенке и начелник Генералштаба МА генерал-мајор Ромулус Русин-Сенди (Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka). Фото: Ференц Кајани на конференцији за новинаре у Приштини (МТИ)

Нови командант КФОР-а ће руководити мировним снагама од око 3.500 војника из 27 земаља, од којих су 19 у западном војном савезу, а преостале придружене чланице НАТО-а. Највише их је из САД (око 660) и Италије (630), који и руководе базама у Бондстилу и Кампу Вилађио код Пећи. Мађарски контингент је трећи по велични, броји близу 400 војника и цивила, а руководи резервним батаљоном за тактичке операције смештеном у Новом Селу код Вучитрна.

Кајани је искусан официр, јер се већ две и по деценије налази у разним мировним мисијама, о чему је новинаре упознао на прес конференцији у Приштини. Најпре је, од 1996. године, служио у ИФОР јединици у Босни и Херцеговини, потом био саветник европског контингента у Судану, а на северу Авганистана је водио извиђачки батаљон.

За Варош РТВ пише Срђан Басић