Маја Гојковић посетила и српску школу „Никола Тесла“ у Будимпешти

Будимпешта – Потпредседница Владе и министaрка културе и информисања Маја Гојковић посетила је данас Српко забавиште, основну школу, гимназију и ђачки дом „Никола Тела“ у Будимпешти и истакла значај ове школе за образовање младих, чување идентитета, културе и традиције српске заједнице у Мађарској.

Маја Гојковић (Фото: Д. Константиновић)

Гојковић је са директорком Јованком Ластић обишла школу и упознала са условима рада ове образовне установе и нагласила да је ова престижна установа успела да стекне велики углед, као и да има немерљив значај за чување и неговање нашег језика и писма.

„Велико ми је задовољство што се данас први пут налазим у званичној посети школи и да сам имала прилику да видим колико је важан рад школе у Будимпешти за образовање младих људи који су се одлучили да управо похађају ову школу, као и колико је важна за српску заједницу, присутну у великом броју у Мађарској“, рекла је Гојковић.

Маја Гојковић у Српској школи „Никола Тесла“ у Будимпешти Фото( Д. Константиновић)

Гојковић је навела да је упозната са жељама бројних ђака из Србије, али и из најближег окружења да упишу основну и средњу школу „Никола Тесла“ у Будимпешти, као и да су за то потребни одређени смештајни капацитети и додала да је и председник Републике Србије Александар Вучић дао обећање да ће помоћи школу у овом правцу.

Гојковић је захвалила на топлом дочеку, на предивном програму и истакла значај што се на овај начин, извођењем наших игра на овим просторима чува културно наслеђе Србије.

Гимназија „Никола Тесла“, једина је државно призната установа на српском наставном језику у Мађарској, а у овим данашњим оквирима почела је са радом 1. септембра 1993. године под називом Српко забавиште, основна школа, гимназија и ђачки дом, а данашњи назив, који је добила по нашем највећем научнику, школа носи од 2009. године.

Маја Гојковић, др Јованка Ластић, директорица школе и ђаци Српске школе Никола Тесла (Фото: Д. Константиновић)

Гојковић је обишла и изложбу реализовану у сарадњи Мађарске академије ликовних уметности и Факултета ликовних уметности у Београду.