Марадик – центар Мађара у сремском расејању

Mарадик – И нова влада Виктора Орбана наставила је да се брине о сународницима у окружењу, укључујући и оне у расејању, где им је број, у односу на већинско становништво, заиста мали и без помоћи матице тешко да би опстали.  

Својеврсни центар сремских Мађара је Марадик, фрушкогорско насеље недалеко од Сремских Карловаца, које је ових дана посетио мађарски државни секретар задужен за националну политику Јанош Арпад Потапи. Он је, у оквиру Програма развоја забавишта у Карпатском басену, отворио у том живописном месту претшколску установу „Барка“, истичући да се снажан образовни систем гради од јаслица до факултета.  

„Онај ко учи на родној груди моћи се лакше да пронађе срећу и остаће ту чинећи становништво насеља још богатијим“, изјавио је функционер у Министарском председништву, преноси портал „Војводина данас“.  

Јанош Арпад Потапи отвара обданиште у Марадику (Фото: Фејсбук)

У том контексту Потапи је указао да су Мађари у Срему сачували свој национални идентитет и реформаторску веру дуже од сто година.

„Садашње отварање овог реформаторског обданишта допринеће опстанку вере и мађарста у Срему и представљаће гарант њихове будућности“, закључио је државни секретар.

Изградња три нова и обнова 44 раније отворена мађарска забавишта у Војводини тече уз координацију Мађарског националног савета.

За Варош РТВ пише Срђан Басић