Медаља Епископу будимском Лукијану

Сентандреја – Данас је у Епархијском музеју у Сентандреји додељена сребрна медаља Галерије Матице српске Његовом Преосвештенству Епископу будимском г. Лукијану поводом великог јубилеја који је прослављен у октобру ове године – 175 година од оснивања Галерије. Ово значајно признање уручила му је управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић-Бугарски која је овом приликом нагласила посебан значај и ауторитет Владике Лукијана у области очувања и представљања српског културног блага у сарадњи са Галеријом Матице српске.

Тијана Палковљевић Бугарски, Епископ будимски Лукијан (Фото: Варош РТВ)

Владика Лукијан је у свом обраћању овом приликом нагласио да је свако признање која добија заправо признање целом колективу Епархије будимске, који се брине о очувању овдашње наше сакралне и културне баштине.

„У овом веома важном подухвату немерљива је помоћ коју нам пружа Галерија Матице српске на челу са изузетно способном управницима др Тијаном Палковљевић-Бугарски. Галерија са својим сарадницима са ентузијазмом ради на рестаурацији и очувању овог блага нашег народа и наше Цркве. Међутим, ту се посао Галерије не завршава. Галерија са својом способном управницом на челу, кроз изложбе и публикације које прате ове пројекте промовише ове духовне и културне вредности наше Цркве и народа толико, да су захваљујући њима ове вредности увелико прешле уске оквире односних држава и постале су препознатљив део и светске културне јавности.“ – рекао је Владика Лукијан.

Извор: Српска православна Епархија будимска