Милићевић : Јединствени ма где живели

Београд – Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић одржао је годишњу конференцију за медије у згради Владе Србије, на којој је поручио да везе између Србије и дијаспоре треба да буду засноване на међусобној сарадњи, разумевању и узајамном поштовању, јер је то важно за будућност Србије.

„Наставићемо са приближавањем Србије нашим сународницима који живе ван наше земље, са умрежавањем удружења и кровних организација које окупљају Србе ван Србије и да овде у Србији говоримо о нашој формалној правној дијаспори. Наши људи у дијаспори располажу великим људским и финансијским ресурсом и финансијским и људским капиталом, сви смо ми равноправни и волимо своју државу. Треба да успоставимо ту двострану комуникацију, да у сваком тренутку можемо да сагледамо шта су потребе наших сународника, да они знају шта је то што су потребе Србије – казао је Милићевић и додао да свака општина у Србији има своју дијаспору и суграђане који живе ван Србије“.

Министар је навео пример Великог Градишта које има 15.000 становника и још 5.000 у дијаспори, а у оквиру локалне самоуправе има одељење које је задужено само за дијаспору, за своје суграђане, а на тај начин желели су да подстакну локалне самоуправе да размишљају о потенцијалима дијаспоре на прави начин.

Треба напоменути да је после више од десет година министар Милићевић и његов тим организовали Видовдански сабор у Србији. На овом догађају окупило се преко 275 представника удружења и организација које окупљају Србе ван Србије. На сабору се разговарало о интересовањима Срба у расејању, језику, култури, економији.

Такође, на конференцији је речено и да је за три месеца кроз три тематска летња кампа, 5.000 малишана у 20 локалних самоуправа.

„Желели смо не само да се баве темама, већ и да кроз додатно познавање културе и историјске важности унутрашњости Србије, да их подстакнемо да још више размишљају о Србији, да њиховом срцу приближимо Србију и да оног тренутка када заврше своје школе, факултете, размишљају да се врате у Србију. То ће бити сигурно пракса у наредном периоду јер се показало као веома позитивно“.

Министар Милићевић је на конференцији навео да је велики проблем наших људи у дијаспори непознавање процедура, информација, једноставног приступа ради остваривања статусних и имовинских или пословних права и интереса.

„Имајући у виду да су у питању наши држављани који деценијама не живе у Србији, а неки никада нису ни живели, нажалост, они свакако не познају довољно наше административне процедуре за остваривање својих права и интереса. У том смислу, то је за њих често непремостива препрека, или је пак препрека чије превазилажење подразумева велике трошкове, губитке, огромно губљење времена, што се, што многе делује, обесхрабрујуће. Стога се као решење намеће одговарајућа служба, која би била нека врста јединственог шалтера за дијаспору“ – рекао је Милићевић.

Милићевић је нагласио и да се бавио питањем жена у дијспори.

„Ово питање односи се на положај жена у дијаспори и креирање посебних програма подршке женама у дијаспори. Надам се укључивању удружења и стручњака који ће помоћи креирању таквих програма, пре свега разматрање ове теме у будућој стратегији. И у Србији смо сведоци да је потребно стално радити на унапређењу положаја жена од питања положаја породице, нажалост, пречестог насиља, па до питања економске самосталности, питања женског предузетништва“.

Ове године урађени су многи пројектни а организована завршница спортских кампова из 14 држава. По први пут организована је манифестација „Мостови до завичаја“, на којој је учествовало преко 30 новинара из дијаспоре. Реализован је пројекат „Са министром на „ти“, а у току је и припрема и организација израде стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, матичне државе и Срба у региону.

„Знамо како је тешко када се жена суочи са овим питањима у једној страној држави, где постоји низ објективних препрека, етичке, културолошке баријере, разлике, када често се дешава да породица и пријатељи нису близу. Ко год преузео посао израде стратегије, лично ћу да се заложим да се ова питања узму у обзир приликом разматрања жена у дијаспори“ – нагласио је Милићевић и додао: „Наша дијаспора жели да очува српски језик, културу и традицију и ми ћемо им пружити подршку у томе. То су симболи једног народа. У томе смо пружали подршку невладиним организацијама и удружењима који су управо својим деловањем ишли ка реализацији овог циља. По први пут смо дан Српског јединства, слободе и националне заставе обележили у дијаспори у срцу Немачке где је окупљено било преко десетине хиљада Срба, не само из Немачке, већ и из других европских држава. Свесни смо да ће Србија у наредном временском периоду бити изложена још већим притисцима, још већим изазовима, искушењима и јако је важно јединство. У Србији је увек била јака онолико колико има јединства. То јединство се не односи само на нас овде у Србији, већ и о јединству и о нашим сународницима који живе ван Србије“.

На самом крају министар Милићевић је конеренцију завршио поруком „Јединствени ма где живели“.