Mишчевић-Сијарто: Мађарска је за бржу интеграцију Србије у ЕУ

Будимпешта – Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић je данас боравила у једнодневној званичној посети Будимпешти. Том приликом састала се са Петером Сијатром министром спољних послова и спољне трговине Мађарске. Сусрет Мишчевић – Сијарто уприличен је у згради Министарства спољних послова и спољнее трговине Мађарске, а након тога на истом месту министарка је учествовала и на панел дискусији у оквиру амбасадорске конференције у Мађарској.

Актуелна криза пружа прилику да се убрза процес европских интеграција Западног Балкана, а то  није само економски интерес и интерес националне безбедности Мађарске, већ и интерес Европе, рекао је министар спољних послова и трговине Петер Сијарто приликом данашњег сусрета са Тањом Мишчевић, министарком за енергетику у Влади Р. Србије.

„ Било је прилично једноставно разговарати данас у једном пријатељском окружењу , где постоји врло јасна подршка и процесу интеграције  и унапређењу билатералних односа који су не само економски него и политички . Добили смо наново увераавња о блиској вези и подршци коју Мађарска има у односу на Србију подржавајући Европски пут Србије и на све реформе које спроводимо“ – рекла је министарка Мишчевић.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова и трговине, шеф министарства је на заједничкој конференцији за новинаре са новом српском министарком надлежном за европске интеграције Тањом Мишчевић истакао да се континент суочава са озбиљним безбедносним, економским и енергетским кризама снабдевања због рата у Украјини и санкција уведених као одговор на рат.

Он је подвукао да би зато било важно да се оружани сукоб оконча што је пре могуће, али постоји метод који би могао помоћи Европској унији да и у садашњим тешким околностима поправи ситуацију, а то је да се убрза процес проширења.

„Интеграција региона Западног Балкана није само у националној безбедности Мађарске и националном економском интересу, већ и у интересу Европе. И ми мислимо да актуелна криза такође пружа прилику да се убрза процес европских интеграција“- додао је Сијарто.

Он је истакао да би прикључивање Србије као највеће земље региона било кључно, те да заједница треба да отвори оних тринаест поглавља интеграције, која се до сада нису десила.

Међутим, како је истакао, Србија би допринела физичкој, економској и енергетској безбедности Европске уније, о чему сведочи пример Мађарске.

„Да Србија није поуздана транзитна земља за транспорт природног гаса, онда би Мађарска била у великој невољи“, рекао је Сијарто.

„Што је ближа сарадња са Србијом, што ближе сарађујемо у борби против миграција, што је ближа економска сарадња, што је ближа сарадња у области снабдевања енергентима, то је Мађарска у бољој позицији“, закључио је Сијарто.

Како је речено из Министрства за европске интеграције Србије, министри Мишчевић и Сијарто разговарали су и о заједничким пројектима у области инфраструктуре, енергетике и прекограничне сарадње, као и о преносу искустава Мађарске у преговорима за чланство у ЕУ.

Mишчевић-Сијарто: Мађарска је за бржу интеграцију Србије у ЕУ , РТВ, Варош ТВ