На Хоргошу заплењено 12 виолина, једна стара 150 година

Хоргош – Цариници су на граничном прелазу Хоргош, у сарадњи са полицијом, 5. јуна 2022. године спречили покушај да земљу напусти 12 непријављених виолина, од којих је најстарија из 1872. године.

Несвакидашњи покушај кријумчарења откривен је у раним јутарњим часовима како јавља Радио-телевизија Војводине када је на прелаз пристигао путнички комби, мађарских регистарских ознака, којим је управљао 39-годишњи српски држављанин, мађарске националности.

Извор: Управа царине

На питање цариника упућено возачу и путницима комбија који су се из Бечеја упутили у Франкфурт, да ли имају нешто да пријаве, сви су изјавили да са собом носе само лични пртљаг, док је возач пријавио и једну пошиљку коју је примио на превоз.

Он је цариницима рекао да није проверавао шта се у тој пошиљци налази, због чега је уследио детаљан преглед.

Убрзо је утврђено да се у поменутој торби, коју је возач у Суботици примио на превоз до Франкфурта, налазило чак 12 употребљаваних виолина, од којих су неке антиквитетни примерци.

Наиме, у торби препуној виолина нашло се и три инструмента из 1872, 1936 и 1948. године. Виолина из 1872. године, стара 150 година, на себи има ознаку “Les Fits de J. Tournier Paris“.

С обзиром да је реч о специфичној роби, није било могуће на лицу места утврдити вредност, већ ће она бити позната након стручног вештачења.

Из Управе царине подсећају да су возачи одговорни за робу коју преузимају на превоз, па је самим тим од суштинске важности да прегледају садржај пошиљака пре него што прихвате да их превезу.