Награђен филм Бисери Епархије будимске-Манастир Грабовац

Нови Сад- Данас су у Културном центру Војводине “Милош Црњански” у Новом Саду свечано уручене награде “Медијакулт”. Једногласном одлуком жирија додељене су следеће две награде.

За ТВ емисију из области културе која се тематски односи на културни простор Војводине, а којом се афирмише и подржава креативно ТВ стваралаштво у области културе чији је овогодишњи добитник Милан Белегишанин, за ТВ емисију „Вилењакˮ у продукцији Општине Беочин / РТВ.

По четврти пут додељује се и специјална награда “Медијакултˮ за ТВ емисију-филм из области српске културе реализоване у региону и дијаспори чија је добитница Диана Ђурић из Будимпеште, за ТВ емисију-филм „Бисери Епархије Будимске – Манастир Грабовацˮ у продукцији В-МЕДИА у сарадњи са Варош ТВ. Награду је уручио директор центра Ненад Шапоња, а образложење је прочитао председник жирија Јожеф Клем.

Ненад Шапоња, Диана Ђурић, Јожеф Клем

“За нас у расејању награде из матице попут ове много значе, јер показују да смо видљиви и да се наш рад прати. Варош ТВ је мала редакција али посвећена остварењу свог циља да прати и прикаже живот српске заједнице у Мађарској. Осим тога да сакупи, обради и презентује богато културно-историјско наслеђе Срба у Мађарској у виду документарних филмова и телевизијских емисија, а први у том низу је серијал Бисери Епархије будимске – Манастир Грабовац. Посебно се захваљујем Епископу будимском Лукијану са чијим се благословом овај пројекат реализује. Стручним сарадницима секретару Епархије будимске протосинђелу Варнави Кнежевићу, историчарима уметности Кости Вуковићу, управнику Музеја Српске православне цркве у Сентандреји, др Ксенији Голуб, са којом смо заједно радиле на сценарију. Велику захвалност дугујемо и господину Љубомиру Алексову, српском представнику у Парламенту Мађарске који је од самог почетка подржао наш пројекта и Министарству културе и информисања Р. Србије. Хвала монаштву манастира Грабовац и целој реализаторској екипи која је показала професионализам и заједништво у остварењу филма о манастиру Грабовац” – рекла је приликом преузимања награде Диана Ђурић.